"Извик" у Етнографском музеју

У оквиру програма презентације нематеријалног културног наслеђа Србије, Фолклорна група из Нове Вароши извела је "извик" у београдском Етнографском музеју.

"Извик" је традиционални облик певања са подручја западне Србије и чини један од 37 артефаката изложбе "Нематеријално културно наслеђе Србије" која је отворена 17. јула у Етнографском музеју.

Сви елементи представљени на изложби уписани су у Национални регистар.

Ауторка изложбе Данијела Филиповић каже за Танјуг да je наступ Фолкорне групе из Нове Вароши почетак представљања елемената нематеријалног културног наслеђа Србије у Етнографском музеју.

"Сваког четвртка у августу приближићемо поставку публици кроз живи контакт са извођачима и носиоцима елемената нашег културног наслеђа. Наша идеја је да мотивишемо људе да се осврну око себе и препознају елементе нематеријалног културног наслеђа који би могли да се нађу у Националном регистру или чак стигну на Унескову листу, као што је то био случај са породичном славом и традиционалном игром коло", каже ауторка изложбе.

Филиповићева додаје и да ће публика имати прилику да се упозна са нешто мање познатим занатским знањима, као што је косовски вез или посебни облици ћилимарства.

"Биће то прилика да се стручна јавност и публика на нови начин упознају са елементима нематеријалног културног наслеђа у Србији", каже Данијела Филиповић.

број коментара 0 пошаљи коментар