"Дон Ђовани" у модерном руху прва опера у Комбанк дворани

Током викенда први пут је у Комбанк дворани, некадашњем Дому синдиката, изведена једна опера. Продукцију је осмислила међународна организација "Џипак" која је ангажовала уметнике из Србије, Кине и САД. Занимљиво је да је оркестар Војске Србије "Станислав Бинички" први пут наступио у једној опери.

Храбра одлука да две вечери изведу оперу у време годишњих одмора и када се мало шта значајно дешава на музичкој сцени, заинтересовала је бројну публику да дође на извођење дискретно скраћене Моцартове опере "Дон Ђовани".

Свевремена прича о заводнику овај пут смештена је у један хотел. Редитељска замисао Александра Николића показала се као добра, с обзиром на пажњу и чест кикот у публици. 

"Направио је једну квазимодерну варијанту, што подржавам јер сматрам да опера мора да иде напред", каже бас Драгољуб Бајић који игра улогу Лапорела.

Диригент Грегори Бухалтер објашњава да је редитељ потенцирао Дон Ђованијеву сексуалност што је, додаје, унео то и у музику.

Асистент диригента у Метрополитену, еминентни солисти Народног позоришта, млади кинески певачи и ансамбл Војске Србије "Станислав Бинички", били су необичан спој знања и искуства. "Џипак", организација која је организовала ова извођења, има за циљ да повезује уметнике широм света и даје шансу младим извођачима.

"Сарађујемо са компанијама у Абу Дабију, САД, Србији, Кини. Годишње имамо бар 15 наступа. То су концерти, опере, камерна музика и музичко позориште за децу", напомиње Ванџе Џанг, кооснивач "Џипак" организације.

Највећи утисци су једна мачка као непланирани натуршчик, искоришћена прилика певача Мирослава Маркоског и Марка Пантелића да скрену позитивну пажњу на себе и неке ствари које ће ићи под пословицу о првим мачићима и води. А на Комбанк дворану као оперску сцену сасвим бисмо се могли навићи.

број коментара 0 пошаљи коментар