Серијал РТС-а поводом 150 година Народног позоришта

"Народно позориште у 10 чинова" – то је назив серијала који је наша кућа приредила поводом 150 година Народног позоришта. Кроз документарну форму са играним реконструкцијама представићемо историју Националног театра – Драме, Балета и Опере.

Од скромних почетака до европских успеха, у серијалу гледаоце кроз историју Народног позоришта води наратор и позоришни истраживач.

"Нисмо причали стандардну, књишку, школску причу о историјату Народног позоришта, него смо можда бирали неке драматичне, можда мање драматичне али важне тренутке из те историје који су нама нудили добру драмску причу", каже редитељ Мишко Милојевић.

Занимљиве приче о оснивачима, глумцима, оперским певачима, балетским играчима, редитељима, управницима, сценским мајсторима и свима који су оставили траг у Националном театру прича 56 извођача.

"Ја уствари играм гардероберку што ме веома радује. Зато што сам ја са нашим гардероберима, власуљарима, шминкерима у великој љубави већ скоро четрдесет година", објашњава глумица Александра Николић.

РТС сарађује с Народним позориштем од самог оснивања.

"Током 60 година телевизије, Народно позориште је било адреса на коју смо увек долазили. Бележили важне догађаје, снимали представе, разговоре са уметницима и све то створило је богату архиву РТС-а. Оно што нас је у овом тренутку руководило јесте да део те архиве отворимо али и да створимо нове које ће остати за генерације које долазе", наглашава главни и одговорни уредник културно-уметничког програма Небојша Брадић.

Серијал од десет епизода биће приказан на јесен.

број коментара 0 пошаљи коментар