"Ја сам Акико", ново остварење Стефана Тићмија

Стефан Тићми, јавности је познат по томе што је са другарима у орoнулој кућици направио бесплатну библиотеку у лесковачком насељу "Анчики" али и по томе што је његова збирка поезије "Уватиле ме лутке", захваљујући Удружењу глувих и наглувих у Нишу преведена на знаковни језик. И даље негује поезију али кроз прозу. Поетски роман "Ја сам Акико" је његово ново остварење, намењено пре свега деци и младима.

Прича о Акико почиње тачком али се тачком не завршава. Необично али веома битно јер аутор и читалац треба да имају додирне тачке, сматра писац. Слобода у сваком смислу, једна је од њих.

О томе нам говори девојчица Акико која не воли границе, ни бројеве. Зато нема године. Воли тату и обожава речи. Разговара са пешкирима, шеширима и дрвећем. У школи је несхваћена јер има изокренут поглед на свет. Мало је усамљена и жели да сретне неког попут себе.

"Акико је маштовита и бајковита и Акико је за мене врста слободе коју можда нисам у неком свом животу имао и нека врста слободе коју ћу можда тек да стекнем. Акико у мени је у потпуности и у потпуности није. Акико је парадокс у ствари", истиче Стефан Тићми.

Прича о крајностима и бескрајности зачела је прошлог лета. Један поглед на младу жену, Јапанку која без речи нуди да измасира стопала људима на плажи, подстакао га је да створи причу о њој. 

"Роман о сусрету, како о мом сусрету са самом Јапанком као и сусрет Акико са Марселом који је главни лик. Роман о сусрету аниме и анимуса, ако гледамо по Јунгу", наводи Тићми.

За Акико је љубав бескрајна потрага за топлином. Али она загрљај не тражи, она загрљај даје. Она је светлост која развејава мрак. Зато, иако сврстана у литературу за децу и младе, ова књига баш као девојчица Акико не воли границе, па ни оне о узрасту читалаца.

број коментара 0 пошаљи коментар