"Ја, Алексија", најбоље необјављено штиво посвећено тинејџерима

С намером да мотивише децу од 11 до 14 година да читају, да подржи наставнике српског језика, али и издаваштво за младе, Издавачка кућа "Клет" је прошле године расписала конкурс за најбоље необјављено штиво посвећено тинејџерима. Тако је почео Читалачки маратон, акција коју је подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Најуспелије рукописе одабрао је стручни жири, а потом су их читали наставници српског језика и књижевности. Изабрали су пет романа који су објављени у првом колу едиције Читалачки маратон.

Та дела су била тема радионица у читалачким клубовима у основним школама широм Србије, а ученици су за најбоље дело прогласили роман "Ја, Алексија" ауторке Бранке Трифуновић. Укуси ђака и њихових наставника су се подударили у прва два наслова.

"Алексија је потпуно аутентична, сва је од тих анегдотских осврта на моју свакодневицу, свакодневицу мојих ђака, моје детињство", сматра ауторка романа "Ја, Алексија" Бранка Трифуновић.

Анђела Дробњак каже да је ова књига била најбоља зато што је намењена тинејџерском узрасту.

"Помаже нам да се из неких догађаја извучемо и да знамо како да реагујемо на те ситуације", објашњава Анђела Дробњак. 

Ученица ОШ "Књегиња Милица" са Новог Београда Ема Сремчевић истиче да јој се роман "Ја, Алексија" свидео јер је језик на којем је написан, језик данашње деце.

"Веома сам је лако прочитала, за два, три дана", каже Сремчевићева. 

Рукописи су стизали под шифром, а по броју и квалитету превазишли су очекивања жирија. 

"То је показало не само да је Читалачки маратон успешан, него је и срушило два доминантна друштвена стереотипа, један је да деца не читају и други је да се условно речено писменост не исплати", објашњава председник стручног жирија Петар Арбутина.

Победнички роман поклоњен је сваком члану клуба. Победнику конкурса припала је награда од 500.000 динара. 

"Мислим да смо урадили праву ствар, добили смо стварно нове писце, свеже писце и пружили шансу да их чита толико деце", напомиње директорка издавачке куће "Клет" Гордана Кнежевић Орлић.

На Конкурс за необјављени роман, за друго коло едиције Читалачки маратон, стигло је више од 400 рукописа и жири их већ чита.

Остали аутори: Гордана Главинић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 11. јул 2018, 23:13) - Marija [нерегистровани]

Nagrada?

Ovo je farsa izdavaca i svi koji smo upuceni u rad sa decom znamo da je vrlo pogresno nagradjivati tek tako visokim novcanim iznosom i to za pocetne korake u nekom radu. Cak sta vise, to je veoma stetno sa pedagoskog aspekta jer je potrebno mnogo truda i odricanja da se dodje do nekog uspeha zasluzeno.