Изложба у старој железничкој станици привукла 5.000 посетилаца

Мултимедијалну изложбу инфраструктуре у старој железничкој станици Београд током претходна два дана посетило је око 5.000 посетилаца, саопштиле су "Инфраструктуре железнице Србије".

У старој железничкој станици Београд били су изложени најсавремени електромоторни "Штадлеров" и руски дизел-моторни воз, али је велику пажњу посетилаца изазвао "Плави воз", а већ од ранијих јутарњих сати било је и редова да се уђе у изложбени простор старе железничке станице, наводи се у саопштењу.

Изложбу под називом "Настављамо да правимо добре вести" организовало је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, отворила је 2. јула потпредседница Владе и ресорна министарка Зорана Михајловић.

Изложба је организована поводом обележавања годину дана рада српске Владе, а у њој су учествовале све компаније из ресора Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

На изложби која је синоћ завршена представљени су пројекти, људи и механизација који данас граде Србију.

Од деце, преко омладине, па до најстаријих посетилаца, сви су желели да уђу и сликају се у салонима "Плавог воза" које је некада користио Јосип Броз Тито, али и његови бројни гости.

Права атракција била је виртуелна тродимензионална презентација железничких и друмских градилишта широм Србије, као и симулатор превртања аутомобила и "пијане наочаре".

У станици су били изложени и чамац Лучке капетаније и опрема за контролу пловидбе у водном саобраћају, затим ваљци, багери и друга механизација за изградњу путева, као и за реконструкцију пруга, али и опрема коју користе предузећа у ваздушном саобраћају, укључуцјући и савремене дронове. Посетиоци изложбе могли су и да на мониторима преко интернета директно прате дешавања у Контроли летења.

Деца су била међу најбројнијим посетиоцима ове манифестације, па су искористила прилику да се у Дечијем кутку поиграји са макетама возова и другим играчкама, али и пишу и цртају у простору који је специјално за њих био осмишљен и уређен.

Малишани су и велику бину, постављену за свечано отварање изложбе, искористили како би плесали уз музику која је током читава два дана испуњавала простор старе железничке станице.

За даме је посебно била занимљива изложба радова и рукотворина жена са села, које су израђене у оквиру иницијативе "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима".

Током трајања манифестације, шалтери на којима су се до пре неколико дана продавале железничке возне карте, били су претворени у информативне пултове за информације из домена институција и јавних предузећа грађанима. 

И најзад, по први пут посетиоци су имали прилику да се на једном месту пуна два дана друже са железничарима, пилотима, путарима, контролорима лета, стјуардесама, шефовима лучких капетанија, инспекторима и другима из ресора овог Министарства, који су се у својим униформама стрпљиво сликали и одговарали на питања бројних посетилаца.

Многи посетиоци показали су интересовање и да се оваква изложба продужи или понови, јер је ово заиста била јединствена прилика да се на једном месту и то у старој железничкој станици представи инфраструктура, саобраћајни и грађевински потенцијал у Србији, наводи се у саопштењу.

број коментара 0 пошаљи коментар