Благо Народног музеја поново пред публиком

После 15 година, обновљена зграда Народног музеја у Београду данас коначно отвара врата за посетиоце.

Уочи свечаног отварања прилику да, пре свих, виде како изгледа наша најстарија и најважнија музејска институција, имало је око 60 најбољих ђака основних школа. Колико се чекало на отварање музеја, толико они данас имају година – 15. 

Оперативна директорка Народног музеја Гордана Грабеж рекла је за РТС да је последња изложба у овом здању била 2015. године и да није било сталне поставке, али је могао добар део културних добара да се види на тематским изложбама које је Народни музеј организовао током претходних година.

"Захваљујући ангажовању како кустоса тако и колега из одељења за рад на едукацији са публиком имаће прилику да уђу у причу", рекла је директорка Грабеж.

Према њеним речима, око 450.000 експоната се чува у збиркама Народног музеја, али неће сви наћи места на сталној поставци. Посетиоци ће моћи да виде велики проценат тога. 

"Кићење невесте" Паје Јовановића, део вилице хоменина стара 400.000 година, мозаици из манастира Светих Архангела код Призрена... само су део уметничких дела из ризнице Народног музеја, који ће, после 15 година, колико је музеј био затворен за посетиоце, поново бити доступни публици. 

Изложени артефакти припадају периоду између 7. века пре нове ере до половине 20. века.  

Музеј ће бити отворен целе ноћи, све до 22 часа 29. јуна.

Наредна два дана, 30. јуна и 1. јула, улаз ће бити бесплатан, а Музеј ће радити од 10 до 22 сата, док 3. јула почиње уобичајено радно време. 

У Музеј ће се, како је још раније најављивано, улазити из Васине улице, где ће посетиоци прво угледати каријатиде Ивана Мештровића, а излазиће се на Трг републике.

Вукосављевић: Исправљамо вишегодишњу неправду

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић истакао је да се вечерашњим отварањем Народног музеја у Београду исправља културолошка и историјска направда којој су многи допринели запрепашћујућим нехатом и неодговорношћу, а чија је последица чињеница да читава једна генерација није имала прилику да види огромно благо које та установа чува.

"Народни музеј ће заблистати пуним сјајем, отвориће своја врата и почети нови живот, што ће представљати обогаћење културне понуде Београђанима, свим грађанима Србије и бројним туристима који све више посећују српску престоницу", рекао је министар Танјугу.

Подсетио је да је читава једна генерација стасала, а да није имала прилику да се упозна са благом које чува Народни музеј и додао да је тиме је наше друштво показало у тих 15 година колико је кадро да се недомаћински односи према својим виталним потребама у области културе.

Вукосављевић је подсетио да је прошле године отворен и реконструисан Музеј савремене уметности, који је читаву деценију био затворен, али Народни музеј, према његовим речима, представља круну српске музеологије.

Напоменуо је и да су у току преговори о гостовању врло репрезентативне изложбе артефаката из Народног музеја Кине у српском националном музеју, као и да је већ уговорен богат програм међународне сарадње.

број коментара 0 пошаљи коментар