Културни центар Србије у Пекингу биће отворен у септембру

Mинистар културе и информисања Владан Вукосављевић каже да ће Културни центар Србије у Пекингу највероватније бити отворен у септембру, када ће бити завршени послови на реконструкцији простора.

"Очекивао сам да ће Културни центар Србије у Пекингу бити отворен до половине јуна, међутим процедуре у Кини и њихов административни систем мало су другачији, па је дошло до одлагања, али процес је пред окончањем", рекао је Вукосављевић Танјугу.

Појаснио је да су за реконструкцију одвојена средства, расписан је тендер, изабран извођач и верује да је септембар реалан рок да се окончају сви радови и да српски културни центар у Кини почне да ради.

Реч је простору од 300 квадрата у самом језгру ексклузивне уметничке зоне "798", у којој се налази више од 400 галерија, изложбених простора и културних центара из читавог света.

Културни центар Србије налазиће се прекопута Гете института и биће отворен изложбом "Путовање кроз српску савремену уметност", са делима Михаела Милуновића, Николе Коље Божовића, Ивана Грубанова, Иване Башић, Ђорђа Станојевића, Оливере Парлић, Бранкице Жиловић, Бранислава Николића и Вука Ћука, која је надавно приказана у Шангају. 

Вукосављевић наглашава да Пекинг све више постаје глобални културни центар и да је отварање Културног центра Србије најзначајнији догађај у међународној културној сарадњи наше земље.

"Кина је врло отворена за културну размену и многе државе имају снажне активности тамо, међу њима су многе моћне земље Европске уније, али и друге из различитих делова света. Српска култура по својој снази и значају превазилази величину наше држеве и бројност нашег народа, а културни центар ће бити место за афирмацију свега онога чиме се српска култура поноси – од богатог наслеђа до савременог стваралаштва", истакао је министар.

Жеља је, каже он, да српски културни центар буде веома живо место, где ће наши савремени ствараоци често одлазити, где ће се потписивати уговори о превођењу српске књижевности на кинески и непрестано одржавати изложбе, концерти и сусрети писаца и филмских стваралаца.

"У току израда сценарија за велику копродукцију Србије и Кине"

Вукосављевић је поменуо да је тренутно у току израда сценарија за велику копродукцију између Србије и Кине, о чему за сада не може детаљније да говори и истиче да Кина преузима лидерство у свету у привреди, војној индустрији, савременим технологијама, па и у култури.

Сматра да Кина може да послужи као узор у погледу улагања и посвећености култури као једном од темељних алата за успешност државе и опстанак народа.

"Читалачка публика у Кини расте експоненцијалном брзином и ми имамо шта да понудимо кинеским читаоцима. Неки од највећих филмских студија се налазе у Пекингу и околини и препознали су нашу добру традицију у тој области и заинтересовани су за сарадњу", рекао је Вукосављевић.

Према његовим речима, у току су преговори да следеће године врло репрезентативна изложба са експонатима из Народног музеја Кине буде представљена у Народном музеју у Београду, који ће бити отворен за неколико дана, 28. јуна.

Вукосављевић подсећа да је Културно-информациони центар у Паризу једини културни центар који Србија има у иностранству.

"Поређења ради, неки наши суседи, као што су Бугарска и Мађарска, које су нам сличне по величини и броју становника, имају више од 20 културних центара у свету", каже он.

Истовремено, министар скреће пажњу да су ти центри у савременом свету, када културна дипломатија добија на значају, постали нека врста амбасада, и да зато "Србија мора озбиљно да приступи политици отварања већег броја културних центара у свету".

број коментара 0 пошаљи коментар