Последња премијера у ЈДП у овој сезони – "Зашто је полудео господин Р"

Горким смехом испраћена је синоћ последња премијера Југословенског драмског позоришта у овој сезони.

"Зашто је полудео господин Р" могли су да сазнају сви којима београдских 30 степени Целзијуса није неспојиво с добровољним уласком у затворени простор.

Разлога за такву одлуку било је много, већ у самој најави догађаја. Како одолети, на тренутке сумњичавој знатижељи, да се види како ће Фасбиндерове покретне слике изгледати на београдској позорници?

Велики је задатак себи задао хрватски редитељ Бобо Јеличић.

Храбрости за тако нешто могла је дати само непогрешива екипа београдских глумаца.

Дисали су као једно и створили позоришни каламбур који нас је терао на смех ономе због чега треба плакати, да с неверицом препознајемо своју садашњост, страхове, отуђености и неуслишене вапаје у комаду написаном да разобличи западно немачке 60-те.

Да ли још једно сазнање да се ништа не мења или да све постаје још горе, теши или тера у лудило?

Све амбиције, жеља за напредовањем, да л своја или туђа... Женини планови, дечје оцене, родитељске искључивости, друштвени клишеи, каријерна потчињавања... Код Фасбиндера исходиште налазе у – амоку, убилачком лудилу!

Преображај стаменог, породичног, у себе сигурног господина Р, у амоком обузетог човека, бриљантно је извео Борис Исаковић, остављајући по ко зна који пут без даха сведоке његове глумачке бравурозности.

Његова трансфомација готово да је документарна јер је исувише често препознајемо у новинским насловима.

Да ли ћемо немоћно слегнути раменима или застати да чујемо шта нам заправо говори онај поред нас? Шта чујемо када слушамо, шта видимо када гледамо?

То нас пита Господин Р, то нас из својих прометејских дубина тера да мислимо свих ових година Фасбиндер, то нас подсећа Бобо Јеличић...

У ЈДП-у вечерас прва реприза. Вреди утрошеног времена!

број коментара 0 пошаљи коментар