"Магија стакла" у Галерији РТС-а

Изложба радова од стакла аутора Александра М. Лукића отворена је у Галерији Радио-телевизије Србије и трајеће до 7. јула. Изложба је посвећена стваралачки плодном циклусу технолошких могућности у истраживању стакла, у три различите етапе и форме израде, почев од витража до објеката и предмета примењене декорације, као и вишеслојнох испитивања стакла и његових домета у смислу вајарско-уметничког обликовања различитих форми.

Александар М. Лукић је члан УПИДИВ-а од 2008, и УЛУПУДС-а од 2018, примењено сликарство-витраж. Бави се уметничким и примењеним радом предмета у стаклу формираном у пећи и у техници витража. 

До сада је реализовао 18 самосталних изложби у престижним галеријским просторима, од Смитсониан асоцијације у Вашингтону (САД, 2016), Српског културног центра у Пули, 2017 и др. 

Радови галеријског формата са његовим потписом налазе се у приватним збиркама у Србији, САД, Канади, Швајцарској, Италији, Француској, Аустралији, Немачкој, Аустрији, Мађарској, Македонији, Словенији и Републици Српској.

Укупно стваралаштво Алексадра М. Лукића могло би да се сврста у десетак циклуса према намени и форми, али витраж уметничког карактера остаје његов интуитивни простор за грађење нових идеја.

На отварању изложбе "Магија стакла" присутнима су се обратили Зорица Шујица, члан Управног одбора РТС-а и Небојша Савовић, академски вајар. Изложба траје до 7. јула 2018.

број коментара 0 пошаљи коментар