"Српско перо" Наталији Трнавац, "Златни орфеј" Љубиши Ђидићу

Традиционална књижевна манифестација Свесрпски фестивал младих писаца "Српско перо", који је изнедрио позната књижевна имена Србије, одржаће се у Јагодини, под покровитељством града, 20. 21. и 22. јуна, у Народној библиотеци "Радислав Никчевић" у Јагодини.

За 33 године, колико се одржава, а почео је као "Мајско перо", на њему се окушало око 3.000 младих писаца до 35 година старости, са више од 6.000 песама, прича, есеја, међужанровских остварења, конкуришући за награду "Српско перо", изјавио је уметнички директор фестивала новинар и књижевник Бајо Џаковић.

"Српско перо" је постала веома популарна књижевна манифестација и угледна не само међу маладим писцима из Србије и дијаспоре, који пишу на српском језику, већ и међу "сениорима" тако да се већ годинама сматра једном од најпрестижнијих у Србији, истакао је Џаковић.

Годишње за ову награду конкурише од 150 до 200 писаца са по 300 до 400 радова, додао је Џаковић.

Уз доделу награде "Српско перо", која се састоји од уникатне повеље и новчаног износа, фестивал прате песничка посела, књижевни портрети, промоције нових књига, округли столови, изложбе, штампају се зборници са 30 најбољих радова пристиглих те године на конкурс по оцени жирија, објаснио је Џаковић.

Добитник "Срспког пера" за ову годину је књижевница из Београда Наталија Трнавац, за причу "Наслов место шешира" која је на конкурс стигла под шифром "Лепа Ката".

На фестивалу, од 2000. године се додељује и награда "Златни орфеј" – за савремени печат и трајно присуство у српској културној баштини, а међу онима који су је добили су Матија Бецковић, Љубивоје Ршумовић, Слободан Ракитић, Петар Пајић, Слобода Жикић, Мирослав Димитријевић, Миљурко Вукадиновић.

Добитник "Златног орфеја" за ову годину је Љубиша Бата Ђидић.

Фестивал ће почети уручењем награде "Златни орфеј", уз наступ чланова Љубостињског књижевног круга.

Ванредна признања фестивалу биће уручена писцима Ђорђу Петковићу из Параћина и Борисаву Бори Благојевићу из Ћуприје и др Влади Спироском из Јагодине.

"Златне плакете" фестивала биће уручене новинару и публицисти Душану Аничићу, писцу Синиши Цветковићу и музичару Душку Димитријевићу Енџију.

број коментара 0 пошаљи коментар