Макјуан за РТС: Када нам је лоше, више се бавимо собом и људима око нас

Британски писац Ијан Макјуан, који је у Београду отворио конференцију Друштва "Џон Апдајк", рекао је у интервјуу РТС-у да је тема зла занимљива за књижевност и да је њен опис занимљивији од описа среће.

Гост Београда је славни британски писац Ијан Макјуан, један од најзначајнијих књижевника данашњице. Добитник је Букерове награде, аутор романа Црни пси, Искупљење, Амстердам и других. На Филолошком факултету отворио је конференцију Друштва "Џон Апдајк" посвећену стваралаштву тог аутора, прву која се одржава ван САД.

Очигледно је интересовање за проблем зла у вашим делима. Да ли је та тема велики изазов за писца?

Мислим да је увек занимљиво за књижевност, не само за мене. Занимљиво је истраживање људске природе и проницање у људску психу, у све што се тиче људскости. Опис среће је мање занимљив од описа зла. Када нам је лоше, више се бавимо собом и људима око нас.

Љубав је једина снага која може да донесе препород вашим јунацима. Верујете да је толико јака?

Идеја о препороду је увек атрактивна, као и Ботичелијева хероина која се изнова рађа. У ствари, најважније је промишљање о томе ко си, шта си започео и шта остављаш за собом...

Натурализам и психологизам у вашим делима осетљивијем читаоцу били су на почетку шокантни. Ипак сте успели да освојите широку публику у читавом свету?

Кад сам био млад, писањем сам само желео да шокирам, да кажем: Хеј, ја постојим! Али касније сам се више заинтересовао за теме љубави, науке, музике...

Порука нашим читаоцима:

Хвала што ме читате и уживајте у мом писању.

број коментара 0 пошаљи коментар