Уметност без адресе, Графички колектив пред исељењем

У Графичком колективу је отворена изложба "Отисак времена – фрагменти из историје" којом симболично једно од кључних места размене идеја на културној мапи Београда одлази у историју. Због реституције, Графички колектив ће ускоро бити исељен из простора на Обилићевом венцу.

Решењем Агенције за реституцију 2015. године, некретнина је враћена наследницима. Правна могућност да држава има право прече куповине није искоришћена, а простор је без консултација продат фирми која се бави угоститељством. Где ће Графички колектив следеће године обележити седам деценија постојања, још није познато. 

"Где се селимо, то још не знамо, али знамо да се селимо за месец дана. Као што видите, свеједно, ми радимо, понашамо се као да је све у реду, јер једино тако живот има смисла, па и ова наша кућа", објашњава уредник и кустос Графичког колектива Љиљана Ћинкул. 

У Графичком колективу је излагало више од 1.500 уметника из целог света. Ту је одржан први перформанс у Србији и настала уметничка група "Медијала", а прву изложбу је имао академик Владимир Величковић. Колекција коју чини око 5.000 радова, највећа је збирка савремене графике код нас. Традиционалне изложбе – Мајска, Мала графика и Грифон афирмисале су генерације уметника.

"Људи када ходају овим градом осећају нека култна места а да се не преслишавају о томе, пролазе поред важних жила куцавица и осећају пулс града. Овог пута то неће осетити кад прођу овуда, купиће можда неко палачинке и то је све", каже редитељ Горан Марковић. 

Редитељ Слободан Шијан истиче да је Графички колектив уметничко срце града. 

"Ово је једно место окупљања било, у центру града, са том занимљивом физиономијом, као да уђете у љуску ораха, као неко срце, уметничко срце града", сматра Шијан. 

Сам простор је уметничко дело, ентеријер је радио архитекта Пеђа Ристић. Са надлежнима се тражи решење и достојна замена галерије на Обилићевом венцу, а петицију за опстанак Графичког колектива је потписало више од 2.000 људи. 

број коментара 0 пошаљи коментар