Хор РТС-а на турнеји "Траговима Мокрањца"

Хор Радио-телевизије Србије сутра креће на десетодневну турнеју под називом "Траговима Мокрањца" на којој ће публици у Италији, Швајцарској, Немачкој и Аустрији представити ремек-дела српске и руске музичке баштине, компонована у другој половини 19. и првој половини 20. века. 

Хор ће уз маестра Бојана Суђића на концертима извести композиције Корнелија Станковића, Стевана Мокрањца, Сергеја Рахмањинова, Стевана Христића и Марка Тајчевића, које се сматрају репрезентативним остварењима српске и руске хорске музике.

Суђић наглашава да је турнеја "Траговима Мокрањца" у земљама западне Европе је од изузетног значаја за промоцију тог реномираног ансамбла, који је од стране европске критике, осамдесетих година 20. века, сматран једним од најбољих професионалних хорова Европе. 

"Ово је прилика да поред професионалних интерпретативних капацитета представимо и репрезентативна дела српске хорске литературе, чиме на најбољи начин, у културолошком смислу, представљамо и нашу земљу", подвукао је Суђић. 

Турнеја је, према његовим речима, осмишљена са идејом да се публици представи специфичан начин интерпретације духовне и световне музике, који је карактеристичан за хорску традицију православних земаља. 

"Програм смо обогатили и делима руских композитора, желећи да представимо широку палету вокалних хорских могућности ансамбла, изражену кроз духовни и световни програм", рекао је извршни и уметнички директор Музичке продукције Радио телевизије Србије и шеф-диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС-а.

На концертима ће бити изведени одабрани напеви из "Осмогласника" Корнелија Станковића, хармонизовани за четворогласни хор, потом "Свјати Боже" из "Опела у б-молу" Стевана Христића, а први део концерта биће завршен једним од најатрактивнијих ставова "Воспојте" из "Четири духовна стиха" Марка Тајчевића. 

У другом делу публика ће имати прилику да чује два најпознатија става из опуса духовне музике Стевана Мокрањца - "Њест свјат" из "Опела" и "Херувимску песму" из "Литургије", као и бисере руске музике "Богородице ђево" и "Благословен јеси Господи" из "Свеноћног бденија" Сергеја Рахмањинова. 

На крају концерта Хор РТС-A извешће Трећу и Пету руковет Стевана Мокрањца, заокружујући програм и значајним делима српске световне хорске литературе. 

број коментара 0 пошаљи коментар