"Благо и цареви – раскош римске Србије" пред публиком у Италији

У палати "Меизлик" у италијанском градићу Аквилеји, у току је репрезентативна гостујућа изложба Народног музеја "Благо и цареви - раскош римске Србије". Припремљена је, у сарадњи са Фондацијом "Аквилеја" из Италије, а ауторка изложбе је кустос Ивана Поповић.

Експонати на импресивној изложби из хронолошког оквира од I до VI века, од раног Римског царства, до времена Константина Великог. Изузетни експонати величају царску моћ, али сведоче и о религији и веровањима, представљени су у контексту историјских и културних догађаја.

"Они су заиста чаробни многи од њих су у уџбеницима археологије, они су део живота археолога, видети их изблиза је врло узбудљиво. Пренели смо те емоције на публику, а то је важно. Имали смо стручна вођења и публика је умела да цени вредност експоната", објашњава археолог, директор Фондације "Аквилеја" Кристијано Тиуси.

Од 61. предмета, 30 је из фонда Народног музеја у Београду. Ту су и експонати из Музеја Војводине, Народних музеја у Нишу и Зајечару, Музеја града Београда.  

"Овај интеркултурални дијалог разменом изложби је изузетна прилика да се Србија представи у Италији и истовремено потврђује да је управо разноврсност тог културног наслеђа који ми баштинимо и део Европског културног круга", каже помоћник министра културе Данијела Ванушић. 

На моћ римских императора, првенствено Константина Великог подсећају разни предмети, најдрагоценији су позлаћени војни, парадни шлемови. Изложба осигурана на 50 милиона евра изавала је велико интересовање публике, чак и најмлађих.

Изложба "Благо и цареви - раскош римске Србије" отворена је у палати "Меизлик" до 3. јуна. 

број коментара 0 пошаљи коментар