Позоришни празник у Новом Саду

У Новом Саду почело је 63. Стеријино позорје, наш најзначајнији позоришни фестивал. До 3. јуна, у селекцији театролога Бошка Милина, биће изведене најбоље представе, настале по делима домаћих драмских писаца.

Част да поздравном беседом отвори Стеријино позорје је ове године припала редитељу Небојши Брадићу, главном и одговорном уреднику Културно-уметничког програма РТС-а.

Од 1956. године траје континуитет Стеријиног позорја које сваке године окупља представе рађене по текстовима наших писаца, јер домаћи драмски текст је у основи овог фестивала који је увек био мера вредности наше позоришне уметности. 

"Стеријино позорје није само тек један од такмичарских позоришних фестивала, то је најважнији такмичарски позоришни фестивал, али изузетно важан и као друштвени догађај. Не треба заборавити да се у ових шест деценија кроз Стеријино позорје преламало штошта што се дешавало у нашем друштву", каже директор Стеријиног позорја Мирослав Радоњић.

Након неочекиване прошлогодишње одлуке жирија о недодељивању награда, селекција овогодишњег Стеријиног позорја је такође неочекивана. Чини је девет представа у избору театролога Бошка Милина чији су су аутори углавном млади, неафирмисани уметници. Међу њима само неколико за позоришну уметност значајних имена - Лоренци, Кокан Младеновић и Милан Нешковић. 

Позорје је изузетна прилика да се на једном месту сагледа где је наша позоришна уметност данас, какви су њени домети и какву улогу има у савременом друштву.

"Позориште је увек било огледало стања у култури. Стеријино позорје, као позорница изнад позоришта је још веће огледало. Утолико оно може да констатује одређене слабости нашег позоришта које се огледа у депрофесионализацији, у систему финансирања, у програмацији. Али , наравно и да сведочи о виталности позоришне уметности у Србији", истиче редитељ 
Небојша Брадић.

Осим главног, у програму "Кругови", Позорје ће пружити увид и у продукцију у региону, са представама које стижу из Љубљане и Загреба.

Ако је судити према овогодишњој селекцији Стеријиног позорја, има наде за домаћи драмски текст. Утиске о овом фестивал сумираћемо након 3. јуна до када ће на новосадским сценама бити изведено девет представа у главном програму. 

број коментара 0 пошаљи коментар