Абрахам Пал – светски признат уметник, у Апатину заборављен

Абрахам Пал, светски признати композитор и диригент, јеврејског порекла, рођен је и одрастао у Апатину. Творац је познатих џез оперета и музике за преко 30 филмова. Данас у Апатину не постоји ни улица са његовим именом, а домаћа јавност недовољно је упозната са његовим достигнућима. У Апатину, ипак, постоји жеља да се отвори музеј посвећен Абрахаму Палу.

У синагоги у Апатину, једној од најстаријих и ретко сачуваних у Србији, настале су прве композиције Абрахама Пала. Тек касније, за његов таленат сазнао је читав свет.

"Родитељи су му предодредили другу каријеру – каријеру пословног човека, да наследи трговачку империју његовог оца. Међутим то очито није кренуло тим путем и Пал Абрахам одлази из Апатина и уписује Конзерваторијум у Будимпешти", објашњава историчар Борис машић.

У Апатину не постоји ни улица са његовим именом, а породична кућа у самом центру града, скромно је обележена спомен-таблом. Ни самим Апатинцима ово име није познато.

Његов клавир чува се у Музичкој школи. "Најбољи музички инструмент који пијаниста може да има је инструмент који је код нас и који је, нажалост, у неупотребљивом стању", каже Машић.

Приоритет је да се направи музеј посвећен овом композитору.

"Да се обнови синагога и да се направи концертна дворана у којој ће се одржавати концерти и где би се ставио и клавир Пала Абрахама", каже директорка општинског Културног центра у Апатину Данијела Обрадовић.

О Паловом животу мало је сачуваних података, а неке навике учиниле су га другачијим од осталих.

Абрахам Пал први је увео џез у оперете. Оркестром је дириговао искључиво у белим рукавицама, по којима је и био препознатљив. Наступао је широм целог света, али никада у својој родној земљи – тадашњој Краљевини Југославији.

Нацизам прогони Јевреје са уметничке сцене, што је била и судбина Абрахама Пала. За време Другог светског рата одлази у Америку. Затим се враћа у Хамбург где је и сахрањен. Оно највредније што је имао остало је у Апатину – породична гробница, која је, изгледа, такође заборављена.

број коментара 0 пошаљи коментар