Басара уз непобедиве витезове улази у 10. деценију живота

Вајар Светомир Арсић Басара улазак у десету деценију живота прославио је у свом атељеу на Новом Београду у кругу пријатеља и породице. Тренутно припрема нову изложбу.

Светомир Арсић Басара планира да деведест година живота облежи у децембру изложбом у Галерији Српске академије наука и уметности.

"Ту ће бити претежно нови радови, једним делом из наше историје. Ту ће бити наши витезови, наш Милош Обилић, Косанчић Иван, Топлица Милан у мом, наравно, стилу урађени, по мом виђењу, на мој аутентичан начин – снажни, јаки непобедиви", каже Басара.

Ради и на почетку десете деценије. Каже, ако је дан кратак, година је дуга, па има времена да уради све што је осмислио.

"Ја радим сваког дана, целог дана. То је тако. Не урадим онолико колико бих хтео да урадим, има много започетих радова. Јер кад човек ствара, то је као кад открије златни рудник, па што иде даље, све су лепши примерци", упоредио је Басара.

Вајарство је, објашњава, сложена област за рад, нарочито модерно вајарство, а за шта је потребан и велики новац.

"Користити модеран алат значи много брже савладати материјал. Шта би Микеланђело дао да је имао компресор, на пример, или моторну тестеру? Колико би тек онда урадио? То модеран вајар има", истакао је Басара.

И данас обожава да вози аутомобиле. Јер она су му, каже инспирација, а и јачају дух.

број коментара 0 пошаљи коментар