Улазак 15-годишњег Тадије у седму уметност

Изреку "Ко у чуда верује, тај чуда и ствара" потврђује и ученик првог разреда средње школе "Артимедија", Тадија Чалуковић. Први интервју за школски лист урадио је у дванаестој години. У четрнаестој је основао Интернет часопис о књижевности и кинематографији, са петнаест режирао документарни филм "Њихова величанства Филм и Kњига".

Желео је да прича о њему почне музиком, коју је за филм компоновао његов професор кларинета, јер је она дала специфичан тон свему што је до сада урадио. И то у "Дадову" јер се ту, учећи дикцију, заинтересовао за речи.

Игоова мудрост "Ко отвара врата школа, затвара врата затвора", драма Оскара Вајлда "Саломе" и пре свега сусрет са Матијом Бећковићем, били су пресудни да се заљуби у књижевност.

"Нисам видео да постоји у свету ниједан филм који се бави повезаношћу четврте и седме уметности, а оне су у мојој глави пресудне", каже Тадија.

Мисија филма је, сматра, да људи након што га погледају – читају филмове, а гледају књиге.

"Заиста је та нека симбиоза те две уметности најважнија, мислим да су оне најбоље кад наступају заједно", истиче Тадија.

Филм који се бави овим двема уметностима у дигиталном времену, приказује и у којој мери оне утичу на културу сваке нације.

Повезао је, каже, Иву Андрића и Александра Сашу Петровића, али и оне ствараоце који су се у било ком својству опробали у књижевности и кинематографији.

Сниман је три дана на Сајму књига у Београду. У њему говоре: Емир Кустурица, Душан Ковачевић, Владимир Пиштало, Миљенко Јерговић, Јасминка Петровић, Урош Петровић, Љубивоје и Вук Ршумовић.

"Тадија увек радио срцем"

Књижевник Владимир Пиштало сматра да је Тадија "увек радио лично, није радио нелично, није радио новинарски, апстрактно, него је радио срцем".

"То је почело јако рано и то је јако охрабрујуће у времену када се говори да млади људи мало читају и да се мало занимају за праве вредности у култури", истиче Пиштало.

Филма не би било без подршке професора и пријатеља, пре свега Стефана Станковића, који је филм снимио и монтирао.

"Поражен је само онај ко одустане, ко не заврши оно што је започео до краја и мислим да је истрајност један јако значајан елемент", каже Тадија.

Даје све од себе да постане филмски редитељ. Овај филм сматра улазницом у седму уметност.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 18. мај 2018, 20:27)
anonymous [нерегистровани]

Браво Тадија!

Свака част, увек ме обрадује кад видим како имамо младе и паметне људе. Још само да су нам политичари другачији и да раде у интересу народа, Србија би била суперсила у свему, превасходно у науци.