Изложба "Дијанина деца" у Дому Војске

У Дому Војске отвoрена је изложба "Дијанина деца", посвећена великој акцији спасавања деце у Другом светском рату. Изложба је организована захваљујући сарадњи Министарства одбране и Радио-телевизије Србије.

До 14. јуна грађани ће у Дому Војске, кроз фотографије, дневничке белешке Дијане Будисављевић, моћи да сазнају како је спасавала свако дете појединачно из Јасеновачког логора.

"Мене је усвојила загребачка породица и код ње сам одрасла. Дуго нисам ни знала да сам била у логору, него ми је школска другарица рекла", каже Бригита Кнежевић, једна од деце коју је Дијана спасила.

"Ми смо Дијанина деца. Њено је дело велико до неба", рекао је Михаило Галић.

Изложба је прилика да они који знају ко је Дијана Будисављевић допуне знање. Млађе генерације да сазнају о њеном херојству.

"Ви негде њихову причу доживљавате, проживљавате. Ово је прилично комплексна прича. Можда чак од свих филмова, од свих изложби које сам радила ово је дефинитивно најкомплекснија прича зато што она има неколико нивоа. Није то само да је она ту децу успела да извуче из Јасеновца. Усташе њих даље пребацују у Сисак, Горњу Ријеку, она поново покушава да уради транспорте, поново ту децу спасава", објашњава ауторка изложбе Слађана Зарић.

Министар одбране Александар Вулин је, говорећи за РТС о значају ове изложбе, рекао да је важно знати шта се дешавало са нашим народом.

"Важно је знати, јер ако будемо ћутали, као што смо ћутали деценијама уназад, то зло ће се поновити. Дијана Будисављевић није била Српкиња, али је спасила 7.500 српских дечака и девојчица. Ако тражимо пут ка помирењу, пут Дијане Будисављевић је пут ка помирењу, а не пут Блајбурга и не пут Алојзија Степинца", каже Вулин.

Изложба је део пројекта "Дијанина деца", у оквиру којег ће се емитовати документарни филм 23. маја, на Првом програму РТС-а од 21 час.

број коментара 5 пошаљи коментар
(четвртак, 17. мај 2018, 16:53)
anonymous [нерегистровани]

Dijani u cast, nama na ponos

Postoji ulica Dijane Budisavljevic ali zar ne bi bilo lepo da u nekom decijem parku napravimo spomenik da bar spomenik gleda decu dece koja su prezivela zahvaljujuci njenom velikom srcu

(среда, 16. мај 2018, 09:13)
Nikola [нерегистровани]

Slava joj i hvala

Nazovite Juzni bulevar po Dijani ili neku veliku ulicu i podignite joj spomenik, odati pocast i slaviti dan njenog rodjenja i venac na dan smrti...Bolje njoj bulevar nego Zoranu Djindjicu i slicnim strucnjacima koje nam je zapad poslao..

(среда, 16. мај 2018, 09:09)
anonymous [нерегистровани]

Postoji ulica Dijane Budisavljević...

... u Beogradu, na Dedinju.

(среда, 16. мај 2018, 08:51)
Stefan [нерегистровани]

Dijanina deca

Dijana Budisavljević je bila i ostala srpkinja, srpskog roda. Slava njoj, a ne Ćirilu i Metodiju, Vatikanskim falsifikatorima istorije.

(среда, 16. мај 2018, 08:38)
anonymous [нерегистровани]

Podici spomenik

Dijani treba podici spomenik, a i nekoj ulici dati naziv Ulica Dijane Budisavljevic.