Уз оперу Тоска Центар "Сава" слави 41. рођендан

У Центру "Сава" Пучинијева опера Тоска. То је резултат сарадње Народног позоришта и Фондације Пучинијевог фестивала из Торе дел Лагоа. Тим извођењем Центар Сава слави 41. рођендан.

У историјску потку - борбу режима са Наполеоновим присталица средином јуна 1800. године уткана је љубавна прича зачињена страшћу, чежњом, љубомором, али и уценом и убиством, зарад очувања поноса, честитости и слободе.

"Покушавам да донесем све нијансе опере. Пучини је користио многе нетрадиционалне звуке, као што су на пример звона. Ту је наравно и акција која одсликава и страст и драму", каже Алберто Веронези, диригент и председник Фондације Пучинијевог фестивала.

У својим биографијама солисти бележе наступе у престижним светским салама, а Паолета Мароку је 1998. била Унесков амабасадор мира.

"Тоска је независна. Она је певачица, дива и на високој друштвеној лествици, позната. Али и заљубљена. Њена улога је као у данашњим филмовима", каже Паолета Мароку.

"Певати улогу Скарпија, је као певати Тоску јуче, као певати је сутра, јер је ова опера као филмска драма пуна акције", каже Алберто Газале.

Генијалност Пучинијеве Тоске је управо у томе што се лако може разумети и у данашњем времену, рекао је Дарио ди Вијетри, који пева улогу Каварадосија.

Сва раскош сценографије видела се већ на проби.

"Сценографија је класична, урађена је верно како је то сам Пучини желео. Задатак нашег Фестивала је да прикаже традиционални приступ Пучинијевим делима", каже диригент Беронези.

У извођењу те свевремене опере ангажовани су хор и оркестар Народног позоришта, а остало је продукција Пучинијевог фестивала из Торе ди Лага. У том месту, недалеко од своје родне Луке, Пучини је и сахрањен.

број коментара 0 пошаљи коментар