Слика Павла Симића – јединствени сведок историје

У Галерији Матице српске у Новом Саду отворена је изложба "Мајска скупштина 1848. – 170 година после". У фокусу изложбе је ремек-дело сликара Павла Симића, слика која је јединствени историјски документ о једном од најзначајнијих датума у историји Војводине, Мајској скупштини када је 1848. године проглашена Српска Војводина у оквирима Аустроугарске.

Слика једног од најчувенијих српских сликара, Новосађанина Павла Симића, једини је документ где се може видети како је национално одушевљење у Карловцима изгледало.

"То је истовремено и историјска композиција, али и најбројнији групни портрет који је до тада насликан у српском сликарству. Знамо да је он неке од тих личности сликао по сећањима, неке по постојећим портретима", објашњава Снежана Мишић, ауторка изложбе.

Слика је постављена у Галерији Матице српске, уз оригинално небо које се користило на Мајској скупштини и које је приказно на Симићевој слици. Посебно је занимљиво да се читав век мислило да је ова слика уништена, а у Нови Сад враћена је тек 1976. године.

"Она се налазила у Народном музеју Мађарске у Будимпешти, али се водила као дело Антона Јозефа Бауера, а то је био литограф", истакла је Мишићева.

Ове године спојила су се три јубилеја у једној години, указала је Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

"Са једне стране то је двеста година од рођења Павла Симића, 170 година од настанка слике 'Мајска скупштина'  и сто година од присаједињења Војводине Србији. Тако да се нама чинило да је наша дужност да јавности укажемо на значај ове слике", навела је Тијана Палковљевић Бугарски.

У Галерији Матице српске биће постављена наредна три месеца, а затим ће бити приказана у Сремским Карловцима и Сентандреји.

број коментара 0 пошаљи коментар