Народно позориште, пут од Теразија до Стамбол капије

Пре 150 година позоришне представе су извођене у хотелима и кафанама, све док кнез Михаило није донео одлуку да уметницима сазида позориште.

Године 1868, упоредо са зидањем позоришне зграде, глумци су припремали представу "Ђурађ Бранковић", која је премијерно изведена у гостионици "Код енглеске краљице". Ову и друге приче важне за значајан јубилеј, гледаћете у серијалу "Народно позориште у десет чинова", који реализује Културно-уметнички програм РТС-а.

Причу о згради националног театра, његовом организовању, о формирању глумачке трупе и о томе како је народ са одушевљењем дочекао отварање Народног позоришта, у епизоди "Пролог" доносе први управник позоришта Јован Ђорђевић, кога тумачи Игор Ђорђевић, и Наратор.

"Ђорђевић тог времена је био човек који је био позоришни ентузијаста, човек који је имао много више енергије него људи који се данас баве позориштем. Он је прво радио у Новом Саду и основао је тамо позориште, али је указивао колико је важно да и Београд добије свој национални театар", објашњава глумац Игор Ђорђевић.

"Пошто је било дилеме где ће се подићи зграда, требало је на Теразијама, па се поставило питање да ли је одговарајуће земљиште, па су испитивали земљиште, па је онда један архитекта написао да је могуће художественим начинима ојачати темељ на одређеној локацији, али би се много потрошило за утемељивање", приповеда глумац Небојша Дугалић.

Тако су се мајстори са Зеленог венца преселили код Стамбол капије, где су тачно пре 150 година почели радови.

И док серијал води гледаоце кроз историју, Народно позориште у јубиларној години води их кроз домаће стваралаштво. На сцени су Бранислав Нушић, Бора Станковић, Иво Андрић, Душан Ковачевић, Петар Коњовић.

број коментара 0 пошаљи коментар