Мистерија и магија у причама Ота Олтвањија

Шта би било када би вам туристичка агенција понудила путовање у вашу прошлост да видите како су се неке ствари стварно одиграле? На то питање, и многа друга, одговара Ото Олтвањи. У "Причама мистерије и магије" дванаест је светова који преиспитују овај наш свет, то су приповести које подстичу да се запитамо о правој природи наше свакодневице.

Приче са елементима фантастике у којима се јунаци не ишчуђавају пред необичним и оне друге реалистичније у којима се од баналног прави мистерија или загонетка, мада су супротстављене – граде исти свет, који одговара нашој све чуднијој реалности.

Све моје приче дубоко су укорењене у стварни свет, истиче Ото Олтвањи који за себе каже да је скептик у жанру фантастике.

"Ја прво самог себе морам да убедим у нешто фантастично, а онда ћу уз мало среће убедити и читаоце. Већина прича заправо су и нека врста игре. Ја самом себи постављам питање, оно славно, шта би било кад би било. Крећем од интелектуалних игара а онда стижем до ликова јер мени су ликови заправо најбитнији, најзанимљивије је оно што се дешава у унутрашњем свету ликова", рекао је Олтвањи.

С обзиром на то да су све приче већ испричане, ново што ја могу да допринесем као приповедач јесте мој можда искривљени поглед на свет, моја емотивна истина, каже Олтвањи.

"Због тога сам чак некако стигао и до тога да ви моје приче више не можете да покварите, да 'спојлујете', што се данас каже, ако јој испричате крај, зато што читалац мора да је проживи и прође исту ону емоционалну промену кроз коју је прошао и лик, то су те емотивне истине којима је тежим", навео је Олтвањи.

Састављање збирке прича, које су настајале у различитом периоду, било је попут дневника у који није био спреман да завири. То је, каже, његов можда најтежи подухват у односу на све романе које је до сада написао, али на крају, 12 микроромана по цени једног, Олтвањију данас делује као добра погодба.

број коментара 0 пошаљи коментар