Раскошна лепота Долине Пчиње

Смештена између планина Козјак и Старац на југу Србије, Долина Пчиње је предео изузетних природних лепота и станиште ретких биљних и животињских врста. Богатство и изузетност тог краја употпуњује Манастир Свети Прохор Пчињски, споменик под заштитом државе.

Одликује је брдско-планински предео и умерено континентална клима. Долина Пчиње је станиште беле кање, црвеноглавог сврачка и још око 140 врста птица, више од четири стотине биљних врста, педесетак сисара.

Разноврсност биљног и животињског света представљен је у Центру за посетиоце.

"У понуди је наравно и велики број пешачких стаза, осматрачнице намењене за орнитологе, и наш циљ као управљача је да привучемо ученике основних и средњих школа да ово убудуће постане и центар за едукацију", каже Игор Алексић, руководилац установе Предео изузетних одлика Долина Пчиње.

Долина Пчиње је заштићено природно добро од 1996. године, а од 2002. њиме управља Епархија врањска. Простире се на 2.606 хектара.

"Изградњом Центра за посетиоце учинићемо велики допринос и омаж заштити природе, очувању природе, очувању овог изузетног природног добра, јединственим по својим природним, културним и духовним вредностима", рекла је Драгана Остојић из Завода за заштиту природе Србије.

Центар за посетиоце налази се у комплексу манастира Свети Прохор Пчињски. Крај манастира протиче река Пчиња која настаје на падинама планине Дукат, а улива се у Вардар.

број коментара 0 пошаљи коментар