Како књигу сачувати од дигиталног света?

Сви који воле лепу реч су обележили светски Дан књиге и ауторских права. Унеско је прогласио празник писане речи као подстицај читању, а у ново време, тај подстицај добија нове форме.

Књига, неприкосновени носач смисла из времена моћних класика, у дигиталном свету добија снажну конкуренцију. Пред истим изазовом и сви који се њом баве и воле је.

"Како учинити књигу живом и актуелном, савременом и посебно блиском сензибилитету нових генерација?", пита се издавач Гојко Божовић.

У Америци су, рецимо, пре десетак година, слике НБА звезда с књигом у руци прекриле улице градова. У Русији, током "Године књиге", на улицама и трговима приказивани су филмови настали по великим књижевним делима.

Широм света постоје фан клубови писаца, промоције с елементима који се иначе користе у политичком и економском маркетингу. Код нас мање или више видљиво, повремено се организују акције, а једна се усталила.

"Манифестација 'Ноћ књиге', где излазимо из клишеа, отварамо књижаре до дубоко у ноћ, читаоци долазе, у књижари је добра музика и писци који се друже са читаоцима, потписују књиге", истиче пи-ар издавачке куће "Лагуна" Тања Вучковић. 

Ако наредног месеца у излогу неке књижаре уместо књига видите људе, слободно им се придружите. Биће то позорница књижевног маратона, још једна оригинална промоција, али не само конкретне књиге, већ читаве идеје.

"Саму идеју читања обновити поготово новим генерацијама и учинити заправо јединим могућим избором", напомиње издавач Божовић. 

Онда ће публика различитих генерација, очекивања и укуса посегнути за књигама као легитимним избором.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 24. апр 2018, 12:21)
anonymous [нерегистровани]

Kinga u rukama i knjiga kao 'informacija'

Za proizvodnju papira se koristi drvo.Za elektronsku knjigu se ne dira priroda.

Poz