Античка Грчка у Музеју Југославије

У оквиру манифестације "Грчки дани у Београду", од 20. до 29. априла биће организована мини-изложба "Античка Грчка у Музеју Југославије", у објекту Стари музеј.

На изложби ће бити изложени предмети из археолошке збирке Музеја Југославије, који воде порекло из Грчке или су поклони Јосипу Брозу Титу од грчких државника и дипломата.

Посетиоци ће моћи да виде заветни шлем у бронзи из 7. или 6. века пре н. е, фигуру жене у теракоти из 4. века пре н. е, реплике златних пехара (15. век пре н. е), сликане керамичке вазе (6-5. век пре н. е), статуету "Ерос и Психа" (2. век пре н. е).

У Атини, 2. јуна 1954. године, на ручку који су грчки краљ Павле и краљица Федерика приредили у част Јосипа Броза Тита, као главни поклон уручен је бронзани шлем. 

Заузврат, Тито је краљевском пару поклонио пар коња, липицанера, са целокупном опремом. 

Првобитна намена овог шлема, тзв. коринтског типа, била је да то буде поклон, јер иако је шлем израђен у пуној ратничкој форми, због својих малих дименизија (висина 20 центиметара) није могао служити правој намени и зато се претпоставља да је израђен као заветни дар неком од античких светилишта.

Председник грчке владе, маршал Александар Папагос, поклонио је Титу 1954. античку фигурину од теракоте под називом "Играчица из Танагре", а заузврат је добио скулптуру "Дечак са рибом" Антуна Аугустинчића. 

Грчки краљ поклонио је Титу 1955. године верне реплике у злату чувених пехара из Вафија у Лаконији. 

Тито је свом госту даривао мапу са копијама фресака из српских манастира, као и гарнитуру за пушење, израђену у сребру и злату, украшену коралима. 

Аутентични пехари, чија се израда приписује критским уметницима, откривени су 1889. године, а чувају се у Националном археолошком музеју у Атини. 

Свих пет античких ваза поклони су грчких државника и дипломата. 

Вазу типа пелике је на броду "Галеб" Титу поклонио Константин Караманлис, председник грчке владе 1959., а он је уједно и дародавац лекита (сликана ваза мањих димензија) са представом Атене у борби са гигантом и младића у палестри. 

Дародавци киликса (плитка посуда за пиће) приликом посете Београду 1952. године били су чланови грчке парламентарне делегације, док је скифос (дубока посуда за вино) поклон који је Тито за 80. рођендан добио од грчког регента Папандопулоса 1972. године.

Статуета "Ерос и Психа" једна је од 68 античких теракота, које је Јосипу Брозу поклонио Извршни комитет Савеза комуниста Хрватске, 25. маја 1955. године. 

Аутори поставке су кустоскиња Катарина Живановић и музејски саветник Момо Цвијовић.

број коментара 0 пошаљи коментар