Отворена изложба "Праг и српски сликари"

У Галерији РТС-a отвoрена изложба "Праг и српски сликари" аутора и редитеља истоименог филма и монографије Ненада Огњеновића. Дела мајстора сликарства који су стварали у Прагу у периоду од 1898. до 1939. године, ђака престижне прашке Академије ликовних уметности посетиоци ће моћи да виде до 13. маја у изложбеном простору у Таковској 10.

На изложби су представљена 42 дела, већином уља и акварела, махом из приватних колекција, али и из Народног музеја у Београду, Музеја града Београда, Народног музеја у Зајечару, Музеја из Смедеревске паланке и Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бањалуке.

На отварању изложбе говорили су отправник послова Чешке амбасаде Павел Коближка, редитељ и професор емеритус Горан Марковић, историчар уметности Никола Кусовац, академски сликар који живи у Прагу Пеђа Ђаковић.

Присутне је у име Савета за ликовно стваралаштво РТС на почетку поздравио Никола Мирков.

Павел Коближка је говорио о традиционално јаким културним везама између Чешке и Србије

"Србија и Чешка се могу похвалити традиционално богатим везама у разним областима, укључујући културу, науку и просвету. Показатељ традиције, поред контаката уметника и научника је и соколски покрет који води порекло из Чешке а у Србији траје и данас. Захваљујући Ненаду Огњеновићу откривено нам је ново поглавље у међусобним односима Чешке и Србије на које можемо бити поносни", истакао је Коближка.

Серију "Праг и српски сликари" гледаци РТС-а имаће могућност да поново погледају од 27. априла на РТС 3 у термину од 20 часова.

број коментара 0 пошаљи коментар