Обележен Дан дечје књиге

Под слоганом "У књизи, мало је велико" обележен је Међународни дан књиге за децу који се од 1967. године сваког 2. априла слави на рођендан бајкописца Андерсена. У Новом Саду уручена је награда Змајевих дечјих игара "Плави чуперак" Весни Алексић за роман "Крокодил пева". А с намером да се скрене пажња на потребу гласног читања деци у породици, Народна библиотека Пожега на Тргу слободе, приредила је Читалачки маратон.

Већина малишана у Србији радије се дружи са компјутером него с књигом. У Пожеги има и оних који кажу да више воле да реални или виртуелни свет упознају читајући књиге.

Деца кажу да су им приче занимљиве, сазнају оно што нису знали а ту је, каки кажу, и људско памћење. Родитеље, одрасле и целокупно друштво треба да се тиче како живе дечје приче.

"Да их изведемо на прави пут, да им одаберемо и укажемо које су то вредне и квалитетне дечје књиге из којих ће научити много о ономе што их окружује, али и ономе што није у њиховом окружењу и упутити их на многе ствари које им могу бити од велике користи у животу", објашњава Данијела Скоковић из Народне библиотеке у Пожеги.

Поводом Међународног дана дечје књиге у шабачкој Библиотеци отворена је изложба "Био једном један лаф" посвећена Душку Радовићу.

Његовим распеваним словима са градског трга у Пожеги одувани су кишни облаци, што је још једном показало магију књига посвећених најмлађим читаоцима.

број коментара 0 пошаљи коментар