Вукосављевић: Отворићемо Народни музеј на Видовдан

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић и директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић обишли су ту значајну културну институцију поводом завршетка грађевинских радова и почетка реализације нове поставке.

Министар Вукосављевић је том приликом оценио да је у великој у предугој причи о реконструкцији нашег Народног музеја, освануо велики дан.

"Први пут после недопустиво дуге и скоро могу да кажем за културни живот у Србији трагичне приче, данас је дан у којем можемо свечано да обавестимо све наше посленике културе и све грађане Србије да су грађевински радови на реконструкцији Народног музеја у Београду окончани. Све оно што је био суштински проблем свих ових година, данас је после великог прегнућа и напора свих ангажованих у том послу, завршено" рекао је Вукосављевић.

Вукосављевић је честитао директорки Бојани Борић Брешковић и тиму њених сарадника, као и конзорцијуму извођача који су педантно и у роковима на импресиван начин урадили посао за који су били задужени.

"На тај начин ми смо послали неку лепшу поруку од оне која је била слата ранијих година, а то је да Влада Републике Србије, Министарство културе и информисања, Народни Музеј у Београду и извођачи радова и надзорни орган који су били ангажовани за овај посао, могу када желе и када се напори уложе на прави начин да направе велике резултате" истакао је Вукосављевић.

Министар очекује да ће сви који су данас били присутни у Народном музеју у Београду бити ту и када импресивна поставка музеја буде доступна јавности на велики српски, народни празник - Видовдан, 28. јуна када ће наша значајна институција културе отворити своја врата за посетиоце.

"На данашњи дан, 2. априла рођен је Ханс Кристијан Андерсен. Помињем Андерсена јер се коначно једна бајка, која је причана годинама, окончана. Ми више нећемо слушати бајке о разлозима због којих Народни музеј не ради, већ ћемо за три месеца имати прилике да га вратимо у живот на радост и задовољство свих грађана Србије." рекао је Вукосављевић.

Туристичка понуда Београда богатија за 400 хиљада артефакта

Према његовим речима, Народни музеј ће драстично обагатити и туристичку понуду Београда.

"Имаћемо прилике да све бројнијим страним туристима покажемо и археолошко и уметничко благо Србије које је многобројно. Око 400 хиљада артефаката из различитих области постоји у збиркама Народног музеја у Београду", истакао је Вукосављевић.

Бојана Борић Брешковић подсетила је да је Народни музеј у претходном периоду завршио обимне послове на рестаурацији фасаде и фасадне столарије.

"Од 2016. године до 31. марта ове године завршили смо обимне, заметне и одговорне радове на рестаурацији, адаптацији и санацији Народног музеја у Београду. Наравно да ту није крај. Крај ће бити када 28. јуна будемо у прилици да представимо нашу сталну поставку која последњих 16 година није могла да буде виђена." рекла је Борић Брешковићева.

Према њеним речима, ускоро се очекује наставак обимних реализаторских послова који нису ни мало једнастовни.

"Археолошки део сталне поставке биће представљен у атријуму музеја, на првом спрату биће представљена наша материјална култура и нуметност, као и уметност 18. и 19. века док, док ће на другом спрату музеја посетиоци имати прилике да виде уметност 20. века и колекцију иностраних артефаката која није виђена деценијама", навела је Борић Брешковићева.

број коментара 0 пошаљи коментар