Изложба "Говор цвећа" у Универзитетској библиотеци

У Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" отворена је изложба "Говор цвећа" на којој се у традиционалној и дигиталној форми представљају комуникацијски аспекти симболике цвећа.

Изложбу коју су организовали Универзитетска библиотека, Институт за ботанику и Ботаничка башта "Јевремовац" Биолошког факултета и комапнија 4CE отворила је декан Филолошког факултета у Београда Љиљана Марковић.

Изложбу чини поставка штампаних материјала, претежно књига и периодичних издања из фонда Универзитетске библиотеке, поставка у дигиталној изложбеној витрини "Магична кутија", виртуелна изложба доступна путем Интернета и претражива колекција дигитализованих материјала.

Посетиоци изложбе ће моћи да виде раритетна издања из 18. и 19. века која су део легата Геодена Дунђерског, Војислава М. Јовановића, Јоце Вујића, Слободана Ј. Јовановића, Стојана Новаковића и Исидоре Секулић.

Посебно се издваја луксузно издање књиге "North American wild flowers" из 1925. године, лични поклон Универзитетској библиотеци Михајла Пупина, издато у ограниченом броју примерака, са збирком цртежа на којима су представљени најтипичнији примерци пољског цвећа у Северној Америци рађени воденим бојама и у природној величини.

У дигиталној изложбеној витрини "Магична кутија" биће презентован физички и дигитални модел павиљона Наталијина Рамонда, рад проф. др Биљане Јовић и Мирјане Комненов, инспирисан цветом врсте Ramonda nathalia Pančić et Petrović који је симбол учешћа Србије у Првом светском рату.

Дигитални говор цвећа представља скуп комуникационих функција које носе дигитални и хибридни дигитално-физички објекти доступни на различитим дигиталним платформама и алатима. Можда и најраширенији елементи који омогућавају дигитални говор цвећа су цветни емотикони, којих има велики број. 

Изложба ће до краја године бити дигитлано представљена у пет библиотека у Србији и Македонији кроз мрежу хортикултурних библиотека Интернет клуба Љиг.

број коментара 0 Пошаљи коментар