Изложба Томета Серафимовског у Галерији РТС-а

У Галерији РТС до 4. априла 2018. у ретроспективној изложби радова македонског вајара и академика Томета Серафимовског представљено је 70 скулптура и 11 цртежа. Укупно 81 дело, тачно онолико колико је имао година када је умро у марту 2016. године. Сва дела су из породичне колекције Серафимовски.

Поставка радова у оба галеријска простора у Таковској 10 садржи пет вајарских циклуса аутора: Балканско сазвежђе, Духовност, Препород, Жена као инспирација, Анималистички и 11 одабраних цртежа у бронзи, мермеру и ониксу - женских актова из његових студентских дана и каснијег периода. Аутор поставке је дугогодишњи асистент Серафимовског професор Сокол Цварку у сарадњи са Петром Ђиновићем.

Организацијом ове изложбе, у години када обележава шест деценија од свог настајања, Радио-телевизија Србије захваљује се и сећа се једног од најзначајнијег вајара овог дела Европе, пријатељa Београда, Србије и Јавне медијске установе РТС. Обогатио је заувек наше животе лепотом стваралаштва и духа, снагом дела које је оставио нама и о чијем ће уметничким дометима без сумње говорити и генерације које се још увек нису родиле.

Томе Серафимовски је до сада остварио, у трајном материјалу – бронзи, мермеру, ониксу и дрвету, преко 550 скулптура. Међу њима 200 портрета, више од 170 актова, на стотине скица и цртежа, минијатура, велики број скулптура са представама животиња, више од 10 торзоа и рељефа.

Серафимовски је за собом оставио око 40 споменика у бронзи који се налазе махом у Македонији, расути широм пређашње Југославије и у најугледнијим галеријама, музејима и институцијама света. Његова дела се могу наћи у најпрестижнијим јавним и приватним колекцијама. 

Изложба у Галерији РТС-a је прва велика изложба после смрти Серафимовског (последња је одржана у Македонској академији наука и уметности непосредно после смрти 2016. одабраних радова под називом "Жена као инспирација") и прва изложба радова овог аутора у Србији после изложбе у САНУ 2012. Када је представио циклус "Балканско сазвежђе".

Изложба је вечерас отворена у Галерији РТС-а у Таковској 10 у Београду.

На догађају су говорили  председник Савета за ликовно стваралаштво РТС-a Никола Мирков, некадашњи управник послова САНУ Владимир Давидовић и историчар уметности Станислав Живковић.  

број коментара 0 пошаљи коментар