Пројекција филма "Обећање" у Бриселу

Документарни филм "Обећање", аутора Душана Гајића и редитеља Жељка Мирковића, биће приказан у Бриселу, у уторак, 6. марта, на специјалној пројекцији коју организује представништво немачке покрајине Баден–Виртемберг, у сарадњи са Амбасадом Србије у Белгији и Мисијом Србије при Европској унији.

После пројекције филма, публика, у којој се очекују и представници институција ЕУ, земаља чланица и Европског парламента, моћи ће да разговара са неким од протагониста и аутора филма, а на дегустацији вина своје производе представиће осам винарија из Неготина и Књажевца.

Филм "Обећање" до сада је освојио девет награда на међународним фестивалима, између осталог награду за најбољи документарац на Филмском фестивалу у Јуџину и фестивалу Медитеранског филма у Италији, награду за најбољи сценарио фестивала "Еновидео" у Бордоу, Француска, номинацију за најбољу фотографију на Филмском фестивалу у Квинсу, Њујорк.

"Обећање" је прича о необичном подухвату једне француске породице која се настанила у селу Рогљеву код Неготина, како би заједно са мештанима производила органско вино за међународно тржиште.

Долазак странаца унео је нову динамику у успавано село – код неких мештана је пробудио велике наде, а код других велики отпор и неповерење.

"Долазак Француза скренуо је пажњу на парадокс да овај крај пропада упркос свом природном богатству", истакао је Душан Гајић, новинар и коаутор филма "Обећање".

Гајић наводи да је овај филм и прича о сукобу менталитета и предрасуда, о томе како видимо себе и спољни свет и како нас виде други. 

"Очекујем да ће ово бити филм који инспирише људе, али и који ће отворити дијалоге о томе како је могуће пробудити успавану лепотицу из зачараног сна, што на неки начин представља и овај наш регион и његове неостварене потенцијале у много аспеката", нагасио је редитељ и копродуцент филма Жељко Мирковић.

"Обећање" подржали су Филмски центар Србије и фонд "Креативна Европа" Европске уније.

број коментара 0 пошаљи коментар