Отворен српски штанд на Међународном сајму књига у Минску

Међународни сајам књига у Минску, 25. по реду, на којем је Србија почасни гост, свечано је отворен у главном граду Белорусије и трајаће до 4. марта.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић је на отварању ове манифестације оценио да су култура и књига, као њен кључни сегмент, одувек представљали најчвршћи темељ и мост пријатељства између две земље. 

"Републику Србију и Белорусију повезује много тога, а на врху те сарадње и међусобног разумевања је свакако култура и његово величанство – књига", истакао је Гајовић изразивши уверење да ће 25. Међународни сајам књига унапредити културну сарадњу између две државе. 

Сајамски штанд Србије је у знаку изложбе Народне библиотеке Србије "Српска књижевност у Првом светском рату" аутора Наде Мирков Богдановић и Милене Ђорђијевић, а прати је каталог на српском и белоруском језику. 

Представљен је и део издавачке продукције кроз капитална и вредна издања Народне библиотеке Србије и других домаћих издавача.

За програмску реализацију наступа Србије на овој светковини књиге била је задужена управо Народна библиотека Србије која данас слави свој Дан. 

Државни секретар Гајовић је овом приликом Народној библиотеци Србије честитао рођендан и изразио наду "да ће и надаље неуморно да креира лепу слику о Републици Србији, како ону у домовини, тако и у читавом свету".

Лексикон писаца из Србије 

Књижевну сцену Србије представљају књижевници Злата Коцић, Горан Петровић и Бранко Стевановић, а посетиоцима сајма на располагању је одговарајући лексикон писаца под називом "Писци из Србије".

Домаћи писци учествоваће у пратећем Међународном књижевном симпозијуму "Писац и време", у оквиру којег ће данас бити одржано "Српско књижевно вече". 

Значајан допринос представљању српског језика, књижевности и културе на Сајму књига у Минску кроз серију предавања даће Иван Чарота, истакнути белоруски слависта, шеф Катедре словенске књижевности Белоруског државног универзитета у Минску и члан Српске академије наука и уметности.

Државни секретар Гајовић се током своје посете Минску сусрео са министром информисања Републике Белорусије Александром Карљукевичем, а посетио је и здање Народне библиотеке Белорусије где га је примио управник те установе Роман Мотуљски. 

Гајовић се састао и са генералним директором највеће издавачке куће у Белорусији "Звезда" Павелом Сухоруковим, која издаје дневне новине, магазине, стручне часописе и другу литературу, као и са Александром Вашкевичем, директором књижарског ланца Белкњига. 

Током своје посете државни секретар је посетио једну од многобројних књижара Белкњига и Музеј Великог отаџбинског рата у Минску.

број коментара 0 пошаљи коментар