Отворен Српски културни центар у Приштини

У Дому митрополије при Цркви Светог Николе у Приштини свечано је отворен Српски културни центар, чије је просторије освештао владика рашко-призренски Теодосије.

Владика Теодосије је поручио да ће Центар бити место окупљања Срба са Косова и Метохије, али и шире, те да ће представљати место за сабирање Срба у љубави, јединству и слози.

"Овде ћемо промовисати и чувати све оно што је свето и вредно, што су наши преци створили и нама предали у наслеђе, а ми дужни да то држимо и чувамо. Из Центра ће се слати порука мира, слоге и јединства", рекао је Теодосије.

Свечаном отварању Центра присуствовао је и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев, који је, честитајући Дан државности – Сретење, рекао да у Приштини, осим Цркве Светог Николе, од данас постоји још једно место за промовисање српске културе и њене баштине. 

Додао је да се и данас српски народ бори за исте вредности као и на Сретење 1804. године, када се борио за љубав, правду, поштење, истину, "право на нормалан, срећан и берићетан живот сваког човека, сваког детета, које тек треба да се роди и успе у Србији".

"Ово је једна симболична коцкица у великом мозаику повратка српства Приштини, јер српство Приштини и Приштина српству међусобно недостају", додао је Козарев.

Државни секретар у министарству привреде Бранимир Стојановић је навео да ће културни центар бити дом свих Срба.

"Ово ће бити место где ће се Срби окупљати, биће дом свих Срба који желе да сачувају идентитет и културу Срба Приштеваца", рекао је Стојановић. 

Поводом отварања Центра приређене су изложбе фотографија "Стара Приштина" и слика "Сликари приштинске ликовне колоније", а у оквиру свечаног програма наступила је и певачка група "Венац", и културно-уметничко друштво "Копаоник" из Лепосавића.

Отварању Српског културног центра присуствовали су и градоначелник Грачанице Срђан Поповић и председник Привременог органа Приштине Љубинко Караџић.

Уочи отварања Српског кутурног центра, а поводом празника Сретење владика Теодосије је уз саслужење свештенства и монаштва епархије рашко-призренске у цркви Светог Николе служио литургију.  

број коментара 0 пошаљи коментар