Обележено 80 година од смрти Бранислава Нушића

Испред споменика Браниславу Нушићу, поводом 80 година од његове смрти, цвеће су положили министар културе и информисања Владан Вукосављевић, редитељка Тања Мандић Ригонат, управник Народног позоришта Дејан Савић, управник позоришта "Бошко Буха" Игор Бојовић и представници "Нушић фондације".

Дејан Савић је најавио да се на месту где је сада споменик, у парку испред Тржног центра, планира изградња нове дворане за балет и оперу националног театра.

"Можда ћемо за неколико метара померити споменик Нушићу, али он ће свакако као и до сада остати симбол народног позоришта", рекао је Савић.

Поводом јубилеја посвећеног великом писцу отворена је и изложба "Сва лица српског дипломате Нушића" у фоајеу Друге галерије Народног позоришта.

Изложба је претходно била постављена у Министарству спољних послова, а Савић наводи да је одмах имао жељу да је пребаци у Народно позориште, јер је Нушићу, место управо у његовом позоришту.

"Радујем се што ће јавност бити у прилици да види ново лице Нушића које је свима нама мање познато. Поставка изложбе обухвата документа из породичних збирки, списе из државних архива до којих је тешко стићи који говоре о јако узбудљивом животу који је Нушић водио и који га је као писца одредио. Нушић је наш Шекспир који је са лакоћом приказивао нас и универзалне односе међу људима", рекао је Савић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је рекао да већ осам деценија српска култура трага за новим Браниславом Нушићем, новим "каменом мудрости" наше позоришне и драмске уметности, па и наше политике и дипломатије.

"У наредним деценијама видећемо да ли смо добили достојног наследника Бранислава Нушића. Он је у емотивном смислу за српски народ исто што и Молијер и Рабле за Француску. Ушао је у сваку кућу, сваки школски програм, сваку генерацију. Реченице и ликови из Нушићевих драма су постали део нашег емотивног видокруга. Људи цитирају Нушића понекад, а да нису свесни да је то Нушић", приметио је Вукосављевић.

Како је рекао, Нушић је кроз смех и иронију понекад посматрао наше обичаје, нарави и карактере.

"Упркос таквом приступу Нушић је био темељан и озбиљан човек, дубоко забринут над судбином народа којем је припадао и народа за чију је слободу положио живот и његов син Страхиња Бан Нушић. То је трагедија од које се Нушић никада није опоравио", рекао је Вукосављевић.

Поручио је да је "Нушић и данас жив више него икад".

"Можемо данас да посматрамо свој одраз у огледалу Нушићевих дела, да видимо оно што смо били, оно што јесмо и оно што ћемо вероватно бити", рекао је министар.

Поручио је да ћемо одати почаст великом писцу ако отклонимо мане на које је Нушић благонаклоно указивао.

"Ожалошћена породица" у режији Јагоша Марковића 

У вечерњим сатима на Великој сцени биће премијерно изведена Нушићева комедија "Ожалошћена породица", у режији Јагоша Марковића.

У овој, петој поставци, Агатон је глумац Саша Торлаковић.

"Не само Агатон, сви ликови Нушићеви су јако слојевити, јако занимљиви, и јако узбудљиви. То је оно што је карактеристика Нушићевих ликова да кад кренете да урањате у њих ту нема краја. У тим ликовима препознајете блиске људе, људе из свог окружења, људе из породице, фамилије, па и себе саме", истиче Торлаковић.

Лицемерје, поквареност и људска похлепа синоним су ове ожалошћене породице.

"Какви су они, па свакојаки су и аморални и грамзиви и бедни и наказни, али и неодољиви, витални и шармантни. Некако су вечни", рекао је Јагош Марковић.

Симка, Сарка, Прока Пурић, Гина и остали чланови ожалошћене породице прву репризу играће 21. јануара на великој сцени.

Овим догађајима Народно позориште у Београду започиње обележавање веома значајног јубилеја, век и по од оснивања.

Изложба "Сва лица српског дипломате Нушића" биће отворена до 15. фебруара.

Нушић је преминуо 19. јануара 1938. године у Београду.

број коментара 0 пошаљи коментар