Слободан Накарада: Артефакти могу да се "разболе"

Директор Музеја савремене уметности Слободан Накарада сматра да артефакти могу да се "разболе" и због тога ће нам, каже, требати најмање осам месеци да се уметнине из трезора Народне банке врате у нову зграду.

Реновирани и модерно опремљени Музеј савремене уметности поново је отворен за јавност 20. октобра прошле године након паузе која је потрајала читаву деценију.

Накарада велику жељу људи да изнова уђу у Музеј савремене уметности види као социолошки феномен који није често забележен у нашем друштву.

"Нешто више од 62.000 људи посетило је наш музеј у два месеца после његовог поновног отварања и тај број расте рапидно. Школе организовано доводе ђаке у музеј и ми смо активирали викендом Дечији и Омладински клуб", рекао је Накарада.

Према његовим речима, амбиција свих који раде у музеју је превасходно изградња нове публике.

"Људи су већински дошли и долазе јер су радознали. Нама следи велика битка за повратак публике. За ових десет година смо скоро изгубили публику која је разумела шта је савремена уметност и шта се дешава у музеју. Ми морамо да градимо нову публику која разуме и жели да види савремену уметност", истакао је Накарада.

Пресељења поставки музеја из Народне банке Србије у музеј, како каже Накарада, представља приоритетан задатак у 2018. години.

"Артефакти могу да се разболе и због тога ће нам требати најмање осам месеци да вратимо уметнине из трезора Народне банке у нашу нови зграду.

Публика нема идеју о томе да слике могу да се разболе, морамо да погледамо да ли постоје неке болесне слике, графике, скулптуре и да их излечимо. Све те артефакте враћамо у нову зграду која је дезинфикована и урађена према свим музејским стандардима", каже Накарада.

Напомиње да је то велики посао за кустосе јер никада није направљена ревизија свих дела од оснивања музеја.

"Ово је идеалан тренутак да тако нешто урадимо. Закон нам налаже да радимо ревизију артефаката на сваких десет година. Не знам зашто моји претходници нису то радили", каже Накарада.

Међу амбицијама за наредни период у музеју је и стварање Виртуелне изложбе.

"Намера нам је да посетиоцима олакшамо увид у збирке музеја. Трудићемо се да светски познате уметнике доведемо у Београд. Сада имамо зграду музеја која је урађена по највишим параметрима европске музеологије. Београд је регионални центар и изложбе славних уметника и треба да буду постављене баш у нашем музеју", указао је Накарада.

Отварању Музеја савремене уметности, прошле године, присуствовало је 42 директора из различитих институција културе из региона. Накарада истиче да су тада сви заједно разговарали о будућој сарадњи.

"Важна су нам искуства музеја из земаља које су већ чланице Европске Уније. Треба нам идеја како да користимо фондове ЕУ у регионалним пројектима. МСУ баштини најбоље колекције некадашњих југословенских република и наше колеге из региона желе да део наших поставки излажу у њиховим музејима.

Регионална сарадња већ постоји. Разговарали смо са колегама из Љубљане и Загреба да помогнемо око отварања Музеја савремене уметнбости у Сарајеву", напоменуо је Накарада.

За њега нема дилеме да ће МСУ бити место где је могуће видети дела неких од актуелних стреет уметника попут ТКВ чији су графати познати широм света.

"Музеј пре свега баштини уметничка дела и препустићемо кустосима који прате сцену одлуку о артефактима које ћемо излагати код нас", истакао је Накарада.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 04. јан 2018, 08:48)
Кустосица [нерегистровани]

Захтев за озбиљном уметничком поставком модерне српске уметности

За почетак било би добро да се направи нова и озбиљна поставка која ће илустровати српску модерну уметност, без непотребног и неразумног расипања посве просечним радовима југославентвујушчих. Овако испада да је читава српска уметност сведена на Зенит, једног Шумановића и једног и по Коњовића. Скандалозно!