Отворена изложба "Београд – Копенхаген"

У Архиву Југославије отворена је изложба поводом стогодишњице успостављања редовних дипломатских односа Копенхагена и Београда, односно тада 1917. године – Краљевине Данске и Краљевине Србије.

Изложбу су организовали Архив Југославије, Амбасада Краљевине Данске у Београду и Министарство спољних послова Србије. 

Директор Архива Југославије, Милан Терзић подсетио је на уобичајени доживљај Данске у српској средини, поменувши као примере Андерсена или Нилса Бора. 

Указао је да су односи успстављени у јеку Првог светског рата 1917. мада је претходно, 1909, потписан Општи трговински и конзуларни споразум с Краљевином Данском. 

Београд је извесно време у Копенхагену представљао Милан Ракић. Нека врста врхунца односа биле су, седамдесетих, посете председника Јосипа Броза Тита Данској, односно данске краљице тадашњој Југославији.

Професор Пер Јакобсен, слависта, велики зналац српске културе, академик, и дански и српски, преводилац Андрића, Селимовића, Тишме, како га је представио Терзић, личност која је "изградила највише мостова" између две земље, приметио је да је, како се изразио, "за нас обичне људе дипломатија загонетна активност", напоменувши да су од службених дипломатских односа много старије везе на пољу културе. 

У том смислу, скренуо је пажњу да је Ханс Кристијан Андерсен, који је путовао Дунавом и описао утиске, превео поједине народне песме Срба. 

Професор Јакобсен завршио је кратко обраћање констатацијом да се две земље налазе на добром путу.

Амабасадор Краљевине Данске у Београду Андерс Кристијан Хоугор нагласио је да је изложба архивске грађе, докумената и фотографија, која се отвара у Архиву Југославије, "круна обележавања годишњице". 

Годишњица је обележена низом активности – филмским фестивалом, медијским и студијским боравцима у Данској, обележавањем Дана Устава, подршком Београдском џез фестивалу, организовањем Нордијске изложбе стакла, као и обележавањем 40-годишњице катедре скандинавистике на Универзитету у Београду. 

Захвалио се професору Јакобсену, имајући у виду његов широк увид у прилике у овој регији, као и данским компанијама које су помагале наведене активности.

Александра Фулгоси, помоћник министра културе и информисања, отворила је изложбу, нагласивши изузетан значај очувања културног наслеђа, уз констатацију да Архив Југославије чува непроцењиву грађу. 

Изложбу коју је отворила назвала је путоказом даље сарадње две земље. 

Изложбу сачињава 198 докумената и фотографија из фондова Архива Југославије и националног архива Данске. Организатори и приређивачи изложбе, као и аутори пригодног репрезантативног каталога су Јелена Ђуришић и Мирослава Медаковић.

број коментара 0 пошаљи коментар