Више од 300 учесника трећег Фестивала фолклора Срба из региона

Трећи фестивал фолклора Срба из региона одржан је у Српском народном позоришту у Новом Саду. Прилику да се представи новосадској публици имало је преко 300 учесника културног програма из више култуних и уметничких удружења.

Са фестивала, у организацији Савеза Срба из региона и новосадског Завичајног удружења "Сава Мркаљ", послата је порука важности очување клутуре и традиције Срба који су вековима живели и живе западно од Дрине и Дунава.

Изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је одржавање тог фестивала и сличних манифестација које чувају и баштине српско нематеријално наслеђе преко потребно.

"Наше нематеријално културно наслеђе, а то су игра, песма и народни обичаји јесу оно што је душа народа, оно што је невидљиво, али се чује", напомнуо је Селаковић.

Како је истакао, оно што је традиција предака и оно што је срж српског националног идентитета треба да се показује, заједно са језиком, писмом, религијом.

Управо кроз такво нематеријално наслеђе, кроз народну радиност и културу, нарочито једне категорије која одавно више не постоји, а то су људи који су вековима чували границу хришћанске Европе и који су на том свом тешком крвавом послу изгадили своју културу и део српске културе у пограничним просторима", навео је Селаковић.

Додао је да је нужно очувати памћење и сећање на тешке дане које сведоче о крвавим страницама историје нашег народа, али и на часне, честите и поштене људе који су бранили своје кућне прагове и читаву цивилазицију.

Председник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта истакао је да данас на територији Србије живи много Срба који воде порекло са подручја западно од Дрине и Дунава истаквши да је управо тај народ доживео страховит геноцид у Другом светском рату.

"Наш народ је доживео етничко чишћење у Хрватској и Федерацији БиХ деведесетих година, али је успео да створи Републику Српску која је гарант слободе и опстанка доброг дела нашег народа западно од Дрине и Дунава. Поред тога, иако је наш народ преживео велике трагедије, није се одрекао своје културе и својих обичаја и традиције", напоменуо је Линта.

Линта је истакао да вечерашњи фестивал показује богатство српског народа у целини, поручивши да је важно је да се очува разноликост српске културе и да се она приказује у институцијама као што је Српско народно позориште.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске и изаслник председника Републике Српске Драган Богданић оценио је да је вечерашњи догађај подједнако важан за Србе са обе стране Дрине и Дунава.

"Ми смо загледани у Србију са којом стварамо везе које морају у будућности да буду нераскидиве и пружамо пуну подршку председника Српске Милорада Додика и иниституција Републике Српске оваквим и сличним манифестацијама", рекао је Богданић.

Напоменуо је да је најбитније очувати традицију и обичаје, те да се слични фестивали морају одржавати и у Српској како би се ојачала веза између Срба.

Говорећи о важности одржавања Фестивала фолклора Срба, члан Градаског већа Града Новог Сада за културу Далибор Рожић рекао је да је он јединствен по свом караткеру и да на специфичан начин промовише традиционалне вредности.

"Културно уметничка друштва ће афирмисати српско културно наслеђе, а пошто је то уједно и наслеђе великог броја Новосађана, Градска управа за клутуру и Град Нови Сад подржавају тај програм и тако ће бити и у будућности", рекао је Рожић.

Организатори вечерашњег фестивала напоменули су да ће се трудити у будућности да омасове фестивал фолклора са надом да ће та манифестација ускоро постати традиционално окупљање Срба из региона.

број коментара 0 пошаљи коментар