Дадов позива на путовање кроз књиге за децу

Мултимедијалним спектаклом под називом "Путовање у средиште књиге" у позоришту Дадов приређен је пети Чудовишни фестивал књижевности и илустрације за децу Крокодокодил. Фестивал чији је циљ одгајање нове читалачке публике, организују београдска удружења Крокодил и ОК-Образовање и култура уз помоћ Европске мреже за промоцију књижевности и књига Традуки и издавачких кућа Креативни центар и Одисеја.

"Добар дан изволите, молимо путнике да се припреме воз креће за десет минута", тако почиње мултимедијални спектакл под називом "Путовање у средиште књиге" у позоришту Дадов.

Испред дворане је станица Крокодокодил. Ту започиње путовање. У средиште књиге децу воде глумци Дадова.

Уз помоћ илустрација Боба Живковића, Ане Петровић, Бобана Савића Гетоа и Антониа Жоржа Гонсалвеша, са часа географије из Нушићеве "Аутобиографије", правац Париз, где је "Доктор Прокторова времепловна када", Јуа Несбеа, па онда  "Лисабон" и упознавање са књигом "Брат Вук", коју је написала Карла Маја де Алмеида, а на последњој станици је "Галеб Џонатан Ливингстон" и "Путовање кроз небо", Ричарда Баха.

"Представа се разликује од свих које смо до сада радили, има скроз другачији концепт. Морали смо да се фокусирамо на тему књига, нисмо могли да смишљамо наше теме ... Мени је било више занимљиво него што ми је било тешко", кажу глумци из представе "Путовање у средиште књиге".

"Хтели смо да прикажемо књиге из различитих периода, различитих аутора, различитих држава са жељом да деци прикажемо лепоту и вредност књига које говоре у овом случају о путовању, каже Јасминка Петровић, аутор пројекта.

У склопу фестивала који ће трајати до 7. децембра биће организоване радионице за децу и предавања са студенте, професоре, библиотекаре, родитеље. Представа "Путовање у средиште књиге" остаје на редовном репертоару Омладинског позоришта Дадов.  

 

 

Остали аутори: Гордана Главинић
број коментара 0 Пошаљи коментар