Отворена изложба "Петар Лубарда 1907-1974-2017"

Изложбу "Петар Лубарда 1907-1974-2017", део заједничког пројекта Куће легата и Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада поводом обележавања 110 година од рођења уметника, отворила је у градска секретарка за културу Ивона Јевтић у Кући легата у Београду.

Поставка у Београду обухвата 30 дела из два легата, али и слике из Уметничке збирке САНУ (Београд), Народног музеја у Смедеревској Паланци, Музеја српске православне цркве, Музеја града Београда, Галерије Матице српске, Владе Републике Србије и из приватне колекције.

Јевтићева је напоменула да је изложба осветљива значај два легата који чувају Лубардина дела.

"Град Београд са посебном пажњом и пијететом се односи према Лубардином делу чувајући их пажљиво за будуће нараштаје. Скоро тако пажљиво као што је он чувао великог уметника у себи. Град Београд је уложио велика средства у спасавање Легата Петра Лубарде и конзервацију и реконструкцију његове куће у којој је живео са супругом а у којој је сада смештен Легат", указала је Јевтићева.

У оквиру поставке изложбе биће приказана и богата архивска грађа на документарним паноима поставке међу којима су и документи који се овом изложбом први пут представљају публици.

Организација изложбе је, осим са власницима изложених Лубардиних дела, обухватила сарадњу са породицом Петра Лубарде и бројним институцијама као што су Национални музеј модерне уметности у Паризу, Национални архиви Француске, Библиотека Ронћониана (Прато, Италија), Народни музеј, Музеј савремене уметности, Народна библиотека Србије, Галерија САНУ, Архив Југославије (Београд), Галерија Матице српске (Нови Сад), Француски институт у Србији, Радио-телевизија Војводине, Радио-телевизија Србије, Радио-телевизија Црне Горе, Радио Беседа.

Изложба је претходно представљена у Дворцу Петровића Центра савремене уметности Црне Горе у Подгорици (3. август - 2. септембар) и Спомен-збирци Павла Бељанског (7. септембар - 5. новембар).

Поставка је заснована на идеји да се прикаже још једна етапа вишегодишњег пројекта Спомен-збирке "Павле Бељански - пријатељ уметника", али и да се нагласи значај два легата који чувају Лубардина дела.

Изложбу прати репрезентативан, богато илустрован каталог, са текстовима мр Милане Квас, Дине Павић и Гордане Крстић Фај.

број коментара 0 пошаљи коментар