Атеље 212 премали за "Урнебесну трагедију"

У Атељеу 212 у петак ће премијерно бити изведена представа "Урнебесна трагедија" по тексту Душана Ковачевића, у режији Марка Манојловића. Оца, који бежи из психијатријске болнице, деведесетих година је најпре у Звездара театру, а затим на филму, играо Данило Бата Стојковић. Сада, лик Василија тумачи управник Атељеа 212 Бранимир Брстина, који улогу посвећује Бати.

Душан Ковачевић поново је тамо где је почео – у Атељеу 212, где су изведене његове студентске драме "Маратонци" и "Радован" и то у тренутку када је пожелео да напусти Академију. У Атеље се сада враћа комадом "Урнебесна трагедија", чијег је главног јунака исписивао замишљајући Бату Стојковића на сцени.

"Када неко од највећих глумаца одигра улогу и она постане готово недостижна, изазива огромну одговорност уз поштовање и бригу да ли се тако нешто може примаћи тим дометима које је такав великан, какав је Бата Стојковић, успео у својој каријери да уради", каже глумац Бранимир Брстина.

Бавећи се темом "ко је данас луд, они са дијагнозом или они на слободи", аутори представе ризикују политичку коректност у нади да ће уметничко преиспитивање донети одговоре на питања: Како се изборити са неразумевањем, заблудама, губитком идеала и земље? Причу смештају у 1989. годину.

"Лудило произлази из тог нагомиланог конфликта унутар људи на овим просторима, који никада није разрешен. Некако је мени та 1989. била година када се то питање идентитета 'ко смо ми ако нисмо Југословени' поставило", каже редитељ Марко Манојловић.

"Ми се, заиста, питамо и ко смо, и где смо, и како смо, и зашто смо, и кад ћемо, и где ћемо, и да ли ћемо", каже Брстина.

На сцени – звезде Атељеа 212. У публици – мањак седишта све до краја новембра.

број коментара 0 пошаљи коментар