Министри из региона одушевљени Музејом савремене уметности

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић обишао је вечерас Музеј савремене уметности са министрима културе Македоније и Албаније, Робертом Алагјозовскијем и Мирелом Кумбаром Фурхи, државним секретаром Министарства културе Црне Горе Сандром Ђурбузовић и помоћником министра просвете и културе Републике Српске Тањом Ђаковић.

Владан Вукосављевић је приметио да ће реновирана зграда Музеја савремене уметности са својим техничким капацитетима бити место где ће се излагати квалитетна дела из читавог света.

"Морамо мало да се правимо важни пред својим суседима и за то имамо озбиљан разлог", истакао је Вукосављевић у изјави Танјугу.

Најавио је интензивну сарадњу са земљама у региону и истиче да култура спаја, омогућава људима да се боље разумеју и представља "мелодију која се чује изнад буке свакодневице".

Министарка културе Албаније Мирела Кумбаро Фурхи рекла је Танјугу да јој се свиђа што Музеј савремене уметности "није само нови музеј или обновљен стари музеј, већ простор без граница".

"Имамо уметнике из читаве Југославије, који су живели у Србији, Хрватској или Паризу и сви заједно су овде окупљени због уметности. Уметност и култура за мене су простор без граница који треба да гради мостове, без обзира на државу или боју пасоша", истакла је Кумбаро Фурхи.

Наводи да је са министром Вукосављевићем разговарала о организовању изложбе дела савремених албанских уметника и подсетила да је са српским колегом почетком године потписала уговор о сарадњи.

Истиче да тренутно интензивно ради на конкретној реализацији онога што је предвиђено уговором, због чега је раније данас посетила и Народно позориште у Београду, где је разговарала са управником Дејаном Савићем о гостовању Националног балета из Тиране.

Министар Македоније Роберт Алагјозовски истиче за Танјуг да је изложба "'Секвенце' уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности" импресивна и да га посебно радује што је концепт "југословенски", јер је то веома битно за међусобне односе земаља у региону.

"Мислим да је Музеј савремене уметности урадио велику ствар и да сумира све што се на овим просторима дешавало", рекао је Алагјозовски, оценивши да су музеји савремене уметности кључне институције културе.

Када је реч о сарадњи у региону, Алагјозовски се нада да ће пронаћи механизам који ће омогућити трајну сарадњу између земаља, можда кроз неки фонд по угледу на Вишеградски или фонд нордијских земаља.

Помоћница министра просвете и културе Републике Српске Тања Ђаковић је одушевљена огромним простором Музеја савремене уметности, као и фундусом који има.

"Јако је интересантно што имамо прилику да видимо дела уметника из целог региона и мислим да би сваки музеј у окружењу позавидео Музеју савремене умретности на фундусу којим располаже", истакла је Ђаковићева у изјави Танјугу.

Приметила је велико интересовање грађана који су са одушевљењем дочекали отварање Музеја савремене уметности после 10 година.

Државна секретарка Министарства културе Црне Горе Сандра Ђурбузовић наводи да је усхићена што је "највећи југословенски музеј доживео своју ренесансу" и да је као уметница одушевљена изложбом.

Музеј савремене уметности је после једне деценије данас отворио врата за посетиоце који од 10 сати јутрос обилазе реновирано здање на Ушћу.

Према подацима МСУ-а током дана изложбу је погледало више од 2.000 људи, а и вечерас је у Музеју било врло живо.

Посетиоци свих генерација разгледали су поставку преко 300 радова који су обележили период од почетка 20. века до данас, а доживљај је употпунио камерни ансамбл Београдске филхармоније који је заједно са аустријским композитором Хајнцом Карлом Грубером извео својеврсни музички перформанс.

Током извођења делова култне композиције "Франкенштајн", Грубер је филхармоничарима доделио играчке као други инструмент те су се у оркестру нашла пластична црева, "цвркутавци", чегртаљке, аутомобилске сирене, мелодике, играчка саксофон, трубице и клавир, папирне кесе, блок флауте.

Музеј су јутрос обишли и премијерка Ана Брнабић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, градоначелник Београда Синиша Мали, многобројни амбасадори, представници иностраних културних центара, затим установа културе, уметници, али и многи млади људи који су први пут ушли у импозантну зграду на Ушћу.

број коментара 0 пошаљи коментар