Музеј савремене уметности отвара врата, како вратити публику?

Након десетогодишњег чекања, за два дана, љубитељи музејске поставке поново ће моћи да уживају у Музеју савремене уметности, који је 20. октобра 1965. године први пут отворио своја врата. Симболично ће их, тог датума, после деценије, опет отворити. Првих седам дана радиће нон-стоп, а улазнице се неће наплаћивати.

За 52 године Музеј савремене уметности публици је представио дела Мура, Мироа, Дифија. Традиција и добар глас поставили су га на пијадестал најзначајнијих еврпских музеја. Вратити публику је нимало лак задатак после деценије тишине.

"Амбициозни кустоси музеја већ су толико тога спремили и сигурно ће музеј кренути једним великим интензитетом", каже Милена Драгићевић Шешић са Факултета драмских уметности. 

Истраживања још из седамдесетих година прошлог века говоре да што је веће образовање, веће је и интересовање за музејске поставке.

"Постоји потреба, постоји навика нарочито код публике средње генерације реч је о интелектуалцима, о људима који чине културну јавност оно што сада постаје могуће јесте да се формира нова публика", објашњава Милена Драгићевић Шешић. 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић каже да су главна циљна група млади људи. 

"Ипак култура припада свима али ја очекујем да ће посетиоци нове-старе збирке односно старе-нове збирке и нове поставке наших музеја бити људи свих генерација јер култура припада свима", истиче Вукосављевић.

Иако се Београд већ етаблирао као културна средина у коју страни гости радо долазе али којој се и радо враћају, поновно отварање Музеја савремене уметности даје му нов квалитет. Високо на агенди и домаћих и страних гостију су управо музеји.

"Ми нисмо могли да понудимо све оно што би неког нашег госта занимало. Сада се та ситуација мења, чини ми се да је ово управо неки преломни тренутак у тој културној понуди града. Београд најчешће пореде са Берлином због те уметничке атмосфере", каже Миодраг Поповић из Туристичке организације Београда.

Атмосферу ће допунити и нови садржаји, најављује ресорни министар.

"Тако да нас чека отварање Народног музеја половином следеће године, конкретније у јуну, урађен је и идејни пројекат идејног решења реконструкције зграде у Ресавској улици где треба да буде музеј Града Београда, осим тога министарство је одвојило новац за израду пројекта за реконструкцију ументичког павољона Цвијета Зузорић", каже министар Вукосављевић. 

По светским музеолошким стандардима деценија је прошла како би се у Музеју савремене уметности уредиле подрумске просторије, ентеријер, средио кров, замениле инсталације и обновила фасада. За најављене пројкете, публика се нада да неће морати толико дуго да чека.

број коментара 0 пошаљи коментар