Музеј савремене уметности спреман за отварање

После 10 година и више пута најављиваног отварања, Музеј савремене уметности коначно би требало да отвори врата 20. октобра. Свих ових година обнављали су се депои, радионице, атељеи за конзервацију, кров, ентеријер, инсталације и фасада. За свечано отварање реконструисане зграде, Влада је издвојила око 30 милиона динара. РТС-у је дозвољено да први сними унутрашњост.

Деветог фебруара 2015. године, сат који је поставио тадашњи министар културе Иван Тасовац требало је да одбројава сате до отварања Музеја савремене уметности 20. октобра исте године. Бројање се одужило још две године.

За деценију, колико музеј не ради, мењали су се пројекти, грађевинска предузећа и чак пет министара културе.

"Мислим да ћемо бити јако изненађени како сада изгледа. То је била једна опсежна, то је једна фантастична зграда која поново почиње да живи. Ми сматрамо да смо били референтна установа толико година, у овом региону, чак и ван региона, и рачунамо да ћемо то са отварањем музеја поново постићи", рекао је директор Музеја савремене уметности Слободан Накарада.

Овај музеј прикупља, чува, проучава и публикује југословенску и српску уметност од 1900. године. Колекција броји више од 8.000 уметничких остварења. За нову поставку "Секвенце" одабрано је три стотине.

"Први пут ће бити укључена имена млађих уметника, то јест, дела савремене текуће сцене. Посебно бих истакла да ће ту бити уметници из региона, значи страни уметници, где се на неки начин наговештава нови правац кретања у формирању будућих збирки савременог музеја", каже кустоскиња изложбе Мишела Блануша.

Зграда Музеја урађена је по пројекту Ивана Антића и Иванке Распоповић 1965. године. За управника је именован његов иницијатор и оснивач Миодраг Б. Протић.

"Музеј савремене уметности јесте творевина југословенска и све што се налази у музеју што се баштини из бивше земље која се звала Југославија. Наравно, ту има и аквизиција, наравно из Србије, а сматрамо да не смемо да побегнемо од те основне намере коју је Милан Б. Протић замислио када је замишљао тај музеј са све оним мукама које је пролазио да се то ружно паче, како су га тада звали, ту зграду, отвори", истиче Слободан Накарада.

Музеј савремене уметности почео је да ради 20. октобра 1965. Отуда намера да се тог датума, после деценије, опет отвори. Првих седам дана радиће нон-стоп, а улазнице се неће наплаћивати.

број коментара 0 пошаљи коментар