Нова концертна дворана, више од музике

Последња концертна дворана, наменски грађена за уметничку музику у Београду, јесте Коларчева задужбина из 1932-ге. Изградњу нове концертне дворане предвиђа текст десетогодишње стратегије развоја културе у Србији, који ће се ускоро наћи пред Владом.

Почетком године, међу 34 рада на конкурсу Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда изабрано је најбоље архитектонско решење зграде Београдске филхармоније. Због тога је Филхармонија, у јуну, на месту будуће зграде, у Блоку 13, организовала концерт на отвореном. 

Тада је и диригенту Зубину Мехти, који је дириговао бисем, речено да ће се Београдска филхармонија, у нову зграду, вредну 50 милиона евра, уселити до краја 2020.

Међутим, ових дана, у отвореном писму председнику, премијерки, министрима просвете и културе, и градоначелнику, група академика, музичара и композитора – не спорећи да Филхармонија треба да добије квалитетну концертну дворану – питају да ли је решење проблема само те институције приоритет над решавањем проблема свеукупног музичког оркестарског живота у Београду, па и у Србији.

То је један гест иницијације који би требало да показе неку врсту забринутости.

"Ја сам дубоко убеђен да, и то сто сам рекао у више наврата, да су нама потребне институције, институције и институције. Ово није никакав вапај, ово није никакав кликтај, ово није никакав покушај да се на било који начин заобиђе било шта сем оно што један нормалан, озбиљан човек, који воли овај град и живи у њему, желео да види као неку врсту мултиплицираних активности у њему, да бисмо живели као грађани Србије", сматра председник САНУ и један од потписника отвореног писма Владимир Костић.

Министарство културе сматра да Београду треба нова концертна дворана са две-три сале, али и нова зграда Факултета музичке уметности. Садашња је у некадашњем комплексу Краљевске коњичке гарде из 30-их у београдском парку Мањеж, а да нова концертна дворана треба да буде установа културе чији је оснивач Република Србија.

"Сматрамо да би то требало да, ајде мало сликовито да се изразим, неки нови државни Коларац, да то буде дом наших важних оркестара, не само једног, ми имамо неколико одличних симфонијских оркестара, наравно ту су и други оркестри и хорови и гостовања из иностранства.

Према томе, концертна дворана се гради једном у низ деценија, нисмо ми богато друштво, ми смо у финансијским капацитетима финансијским такви какви смо, али ако се одлучимо, а одлучићемо се за градњу такве дворане, Министарство културе стоји на становишту да таква нова концертна дворана мора бити дом наших највећих оркестара и место за развој музичке културе и музичке уметности у сваком смислу", каже министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Београдска филхармонија за сада се не оглашава поводом писма групе интелектуалаца. Одлука о томе ко ће управљати новом концертном двораном, биће пресудна за то ко ће у њој моћи да наступа и под којим условима.

број коментара 5 пошаљи коментар
(четвртак, 05. окт 2017, 19:22)
anonymous [нерегистровани]

...

Što je svačije to je ničije.

(четвртак, 05. окт 2017, 14:43)
anonymous [нерегистровани]

Kvariši:

Da odgovorim-to nije ista zgrada, svakome ko iole razume umetničke potrebe, jasno je da ni jedna ni druga zgrada ne ispunjavaju ni polovinu potrebnih uslova za simfonijske koncerte.

(четвртак, 05. окт 2017, 09:29)
anonymous [нерегистровани]

joj nemoj da me rasplačeš

Uh, Filharmonija se seli sa probe u svoju zgradu, što ne kažeš da je to ista zgrada, odvojena jednim vratima?  

(четвртак, 05. окт 2017, 08:14)
Anonymous KS [нерегистровани]

I ne samo u Beogradu

Koncertno zdanje Filharmonije u Berlinu, zvanično pripada Berlinskoj Filharmoniji, ali u njemu praktično nastupaju svi simfonijski orkestri iz Berlina. Bečke koncertne dvorane "Koncerthauz" i "Muzikferajn", ravnomerno dele svi bečki simfonijski orkestri, iako zvanično "Koncerthauz" pripada "Bečkim Simdoničarima" i Simfonijskom orkestru austrijske državne radio televizije ORF, a "Muzikferajn" Bečkoj Filharmoniji. Upravo po modelu ova dva najveća evropska muzička centra, treba da se deli i buduća zgrada Beogradske Filharmonije. I da ponovim, više sam puta na to do sada ukazivao: moderne koncertne dvorane, gradski simfonijski orkestri i redovne koncertne sezone, potrebne su svim većim gradovima u Srbiji - onim sa 25.000 i više stanovnika, a ne samo Beogradu!

(среда, 04. окт 2017, 21:59)
Drug [нерегистровани]

'ajde da ne bude 'više od muzike'

Opet hoćemo i jare i pare. Ta ideja da svi treba da dele jednu salu je smešna. Zamislite sve fudbalske ekipe na jednom stadionu. Salu, kao njen domaćin, zaslužuje najeminentniji srpski orkestar. Tako je svuda u svetu, a tu mislim i na Rumuniju i Bugarsku, Sloveniju ili Moldaviju..proverite. Inače, ostali srpski orkestri imaju svoje sale, za razliku od BF-a: Rts-Kolarac, Opera i balet- Narodno pozorište, Niški simfonijski-zgradu orkestra. Jedino, ironije li, BF mora da se seli sa probe na koncert pa nazad na presvlačenje. Dakle, BF-domaćin zgrade, ostali naravno da mogu da nastupaju, ali u najavljenim terminima. Neće valjda brucoši da vežbaju na skupom koncertnom klaviru ili ormarić za koncertno odelo da dele 4 muzičara i student? A Fakultet muzičke umetnosti svakako mora dobiti svoju zgradu, nevezano za koncertnu salu.
Dakle, Beograd je svetski grad i zaslužuje takav odnos prema svojoj i svetskoj kulturnoj baštini.