Почели 52. "Мокрањчеви дани"

У Неготину су у току 52. "Мокрањчеви дани". Традиционално, у дворишту Мокрањчеве родне куће, подигнуте су фестивалске заставе, положено цвеће на Мокрањчев споменик, а у Дому културе одржано је натпевавање хорова. Фестивал траје до петка.

Улице, тргови и дворане Неготина 52. пут оживеле су уз звук Мокрањчеве музике и са бројним учесницима фестивала који славе његово име и заоставштину.

Церемонија у дворишту Мокрањчеве родне куће одржана је у складу с вишедеценијском традицијом, извођењу химне Неготина, Мокрањчеве 6. руковети претходила је беседа диригента Дејана Савића. 5 хорова се такмичило у натпевавању, а победили су Зрењанинци, певачко друштво "Преподобни Рафаило банатски".

Њихово расположење уочи почетка такмичења, слутило је успех.

"Ја не волим тај израз важно је учествовати, то ми делује онако као утеха, мислим јесте важно учествовати али, како да не постоји неки спортски такмичарски дух. Увек постоји мала доза неког тог такмичарског духа и жеље за победом и жеље да се у најбољем светлу представимо", каже Јелена Рудић из Xора "Преподобни Рафаило банатски"

У наредним данима пред публиком Неготина наступиће чувени тенор Зоран Тодоровић, виолиниста Марко Јосифовски, биће одржани концерти народне, духовне и евергрин музике. Поред концерата, као и сваке године, Мокрањчеви дани дају простор ликовним уметницима, књижевницима а обавезне су и научне трибине посвећене Мокрањцу и другим српским ауторима.

У недељи музике у славу Мокрањца, Музичка продукција РТС -а представиће се са два концерта. У четвртак овде наступа мешовити хор РТС-а, а у петак, фетивал се затвара концертом Симфонијског оркестра РТС-а.

Манифестација је свечано отворена полагањем цвећа на споменик Стевана Стојановића Мокрањца, поздравним речима председника Општине Неготин Владимира Величковића и беседом диригента Дејана Савића.

У дворишту родне куће славног композитора сви учесници традиционалног натпевавања и неготински хорови извели су Шесту Мокрањчеву руковет, чиме Неготин симболично одаје највећу почаст свом великану.

У Дому културе учествовали су и Камерни мешовити хор "Лола" из Сарајева (БиХ) под вођством диригента Јосипа Катавића, Градски мешовити хор "Абрашевић" из Ваљева уз диригента Драгана Васиљевића, Певачко друштво "Преподобни Рафаило Банатски" из Зрењанина са диригентом Сенком Милисављевић и Вокални ансамбл "Фортисимо" из Бургаса у Бугарској и диригента Милену Добреву.

Победник натпевавања је Певачко друштво "Преподобни Рафаило Банатски" из Зрењанина, о чему је одлучивао жири у саставу - музиколог проф. др Соња Маринковић, диригент др Милоје Николић и диригент мр Тамара Адамов Петијевић.

број коментара 0 пошаљи коментар