Почео 51. Битеф

Извођењем представе "Квизула", британске позоришне трупе "Forst Enterteiment", почео је 51. Битеф фестивал. Свечано отварање заказано је за суботу, када ће белгијски редитељ Јан Фабр, гласом, без појављивања на сцени, прогласити Битеф отвореним, а на сцени Центра "Сава биће изведено његово остварење "Олимп: у славу култа трагедије" које траје 24 сата и које ће у континуитету директно преносити Трећи програм РТС-а.

"Шта анђели једу, шта је живот, шта мрзиш, да ли волиш укус крви, које би место волела да посетиш, постоји ли ишта на свету што није опасно, да ли сладиш чај, да ли је Чарлтон Хестон био столар...", нижу се питања у Клубу Битеф театра где је у току шесточасовна представа "Квизула", којом је почео 51. Битеф фестивал.

Главном програму, који ће свечано у суботу отворити белгијски позоришни стваралац Јан Фабр и његова 24-часовна представа "Олимп", претходио је низ "припремних" догађаја, пратећи програм је већ почео, а чувена британска позоришна трупа "Forst Enterteiment", после 15 година, поново гостује у Београду са својом "Квизулом" у прологу фестивала.

"Квизула" има структуру бесконачног квиза у коме се смењују питања и одговори на разне теме, у распону од личних и баналних до јавних и филозофских, а један од извођача Робин Артур каже да су на почетку, 1996. године, имали око 2.000 питања, а сада су већ стигли до 3.000.

Представа се заснива на импровизацији троје глумаца Робина Артура, Кети Наден и Тери О'Конер, који се смењују у паровима, креирајући структуру која, у теорији, може да траје у недоглед.

Од питања "шта је тајна, шта је слобода, шта је живот", они прелазе на лична "шта мрзиш, шта те нервира, да ли волиш укус сперме...", па на разговор о томе да ли је Земља округла, са приче о сексу на питања о томе где су рођени Исус и Буда, па опет на лична "да ли си некад користио оружје" или банална "да ли си жедан, гладан" или везана за историју – "која је америчка држава прва дала женама право гласа".

Духовити, озбиљни, тужни, разиграни, расположења извођача на сцени се мењају, а захваљујући избору питања, али и различитим одговорима на иста, свако извођење "Квизуле" у режији Тима Ечелса јединствено је.

Београдска публика има прилику да погледа скраћену верзију представе у трајању од шест сати, што ће бити својеврсна припрема или, како каже уметнички директор фестивала Иван Меденица, "полумаратон", за сутрашњи Фабров "маратон" и спектакл којим у Сава Центру почиње главни програм овогодишњег Битефа.

Гласом, без појављивања на сцени, славни белгијски редитељ Јан Фабр прогласиће Битеф отвореним, а затим ће бити изведена његова представа ''Олимп: у славу култа трагедије''.

Позоришно остварење које траје 24 сата, у континуитету ће бити преношено на нашем трећем програму. Камере РТС-а биће на сцени, иза ње, али и у фоајеу Центра "Сава" где ће публика моћи да се одмара и спава, а затим врати у салу.

број коментара 0 пошаљи коментар