Обележен Дан ансамбла "Станислав Бинички"

Дан Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" обележен је свечаним скупом у Дому Војске Србије у Београду.

Капетан бојног брода Петар Бошковић честитао је слављеницима 118. годишњицу постојања Ансамбла и подсетио да је у протеклом периоду "Бинички" имао успоне и падове, а да је у једном тренутку било и питање његовог опстанка, саопштило је Министарство обране.

"Међутим, они су својим упорним радом, музичким знањем, талентом, успели да све то надоместе", рекао је Бошковић наводећи да су они својим наступима много допринели да се систем одбране препозна као кућа културе и уметности, а такође су на најбољи могући начин пренели музику душе, музику Станислава Биничког.

Бошковић је пожелео да и даље наступају на светским и домаћим сценама, и да на најбољи начин представљају униформу коју носе и систем одбране.

Скупу су присуствовали Радмила Јагодић, вршилац дужности помоћника министра одбране за буџет и финансије, генерал-мајор Ранко Живак, командант РВ и ПВО, генерал-мајор Младен Вуруна, ректор Универзитета одбране, представници Министарства одбране и Војске Србије и бројни гости, пријатељи Ансамбла, саопштило је министарство одбране.

Капетан фрегате Светозар Василески, начелник Ансамбла, подсетио је да се празник прославља неколико дана раније, јер ће 26. септембра чланови Ансамбла учествовати на "Мокрањчевим данима" у Неготину, где ће одржати пригодан концерт.

Начелник Ансамбла подсетио је на истакнут значај Станислава Биничког, творца "Марша на Дрину" и Парадног марша, композитора који се сматра утемељивачем војне музике и истакао да су ове године реализовали велики број концерата, који су били запажени у стручној и широј јавности.

Међу значајним признањима која су добили, издвајају се признање за најбољи концерт у 2016. години које је Удружење музичких уметника Србије доделило маестру Павлу Медаковићу за концерт са Ансамблом поводом 40 година његовог уметничког рада, те објављивање компакт диска са ауторском музиком академика Ивана Јевтића, коју је извео Ансамбл, а који је недавно премијерно представљен у Паризу.

На свечаном скупу проглашени су најистакнутији музичари у протеклој сезони. То су капетан Александар Јовановић, војни службеници Сања Радић, Драгана Милетић и Александар Лучић.

Посебно признање за волонтерски рад у Ансамблу добила је виолинисткиња Мина Ћурчин, а захвалницу војни службеник Весна Јовановић.

Уручене су и захвалнице установама са којима Ансамбл успешно сарађује, а то су Војно правобранилаштво, Бањалучка филхармонија, емисија "Сусретања" 1. програма Радио Београда.

Начелник Управе за односе са јавношћу уручио је спомен-медаље за ревносну службу капетану Ивану Гулицовском и заставнику прве класе Предрагу Толомиру, као и захвалницу доајену Ансамбла Момиру Дукићу.

У музичком делу свечаности учествовали су Хор Министарства одбране и Војске Србије, гудачки квартет Уметничког ансамбла "Станислав Бинички" и сестре Гобовић, Марија и Марина.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 13. јан 2018, 18:12)
Vesna [нерегистровани]

Pohvala

Hvala sto negujete srpsku tradiciju emitujuci folklorne ansamble i prenoseci njihove jubilarne godisnjice svecano obeležene. Uživam gledajuci, punog srca... sve pohvale rts-u