Камерна сезона Београдске филхармоније

У Београдској филхармонији, први пут код нас изводи се дело "Фасада" Вилијема Волтона. То је уједно и почетак камерне сезоне Београдске филхармоније која ове године носи назив "Пандемонијум".

У овом делу, насталом 20-их година прошлог века, смисао текста није важан. Текстописцу Едит Ситвел био је важан звук речи. Текст је огрнут музиком која у себи носи и комичне елементе, и блуз, и џез и фокстрот. Рецитаторско умеће солисте је на ивици певања.

"И певам, имитирам разне звуке, мало јодлујем у неким тренуцима. Свашта. Да смо мислили да преводимо, не би могли преводимо зато што је поприлично блесаво, као када ми измишљамо - сили, мили, вили, ћили, лили", каже Бранислава Подрумац, сопран.

На концертима камерне музике, током сезоне, премијерно ће бити изведено неколико композиција, од којих ће једно дело имати светску премијеру. Овог месеца биће одлучено и ко ће од учесника конкурса, ученика од првог до четвртог разреда, на тему "Шта је то филхармонија", бити награђен.

Јелена Милашиновић, представник за медије Београдске филхармоније каже да ће 500 малишана, који су имали највише маште и написали најлепше радове, бити награђени једним Филхармонијским ранцем у којем ће се, између осталог, наћи диск класичне музике - "Мој први диск класичне музике" у извођењу и продукцији Београдске филхармоније.

Велика концертна сезона почиње 29. септембра, када нас очекује и нови шеф-диригент, Габријел Фелц.

број коментара 0 пошаљи коментар